Skip to main content
energiagazdaságinformatika

Okosmérés: mintaprojektre lehet jelentkezni

Szerző: 2016. február 25.február 29th, 2016No Comments

„Partnereket keres a KOM Központi Okos Mérés Zrt.
Okos mérőket helyez ki a KOM Központi Okos Mérés Zrt. induló Mintaprojektje során. Az okos mérők nagy része a villamosenergia-fogyasztást méri, de a civil-, állami- és versenypiaci partnerekhez gáz- és vízmérők is kerülnek majd. Okos mérési programja keretében pályázatot hirdet a KOM Központi Okos Mérés Zrt. első körben állami és versenypiaci szereplők részére, akik partnerként vennének részt az Intelligens Hálózat Mintaprojekt bő egyéves tesztidőszakában. Összesen mintegy húszezer mérőt szerel fel a KOM Zrt., ezekből a legtöbb a villamosenergia-fogyasztást méri, de gáz- és vízmérők is vannak az okos mérők között, továbbá a hőmennyiség mérés integrációjára is lehetőség nyílik.

A pályázatok a KOM Zrt. honlapján érhetőek el, azok önkormányzatoknak közintézményeknek, irodaházaknak, illetve ipari parkoknak szólnak. A támogató partnerek jelölik majd ki a végponti eszközök helyét, így kerülhetnek majd mérők iskolákba, önkormányzati létesítményekbe, a kkv-szektorba vagy a lakossághoz. A tesztidőszak tervezetten egyéves időtartamában folyik majd az adatgyűjtés.

Magyarország nemzeti energiastratégiája szerint az egyik fő cél az energiafogyasztási igények új, innovatív technológiák alkalmazásával való biztosítása és a célzott szemléletformálás. Az erre létrejövő magyarországi projekt a magyar állam által benyújtott és az Európai Bizottság által jóváhagyott Nemzeti Terv részeként, a derogációs kvótakiosztásból származó támogatásból valósul meg a KOM Központi Okos Mérés Zrt. által. Az Okos Hálózati Mintaprojekt célja olyan mérési infrastruktúra kialakítása és tesztelése, amely hozzájárulhat az energiarendszer – fenntarthatóság, versenyképesség és ellátásbiztonság együttes figyelembevételével történő – modernizálásához, a felhasználó energiahatékonyságának és takarékosságának növeléséhez, valamint a rendszerszabályozási problémák kezeléséhez és a rendszerszintű veszteségek csökkentéséhez.

Háttér-információ
Az okos mérés az információs és kommunikációs technológiák segítségével gyűjt adatokat az egyes fogyasztói csoportok energia – felhasználási szokásairól és azok időbeli eloszlásáról, majd ezeket felhasználva automatikusan képes növelni a hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát és fenntarthatóságát.
A Mintaprojekt megvalósítása során lehetővé válik a fogyasztói elszámolás hatékonyságnövelése, a fogyasztói szokások befolyásolása információnyújtással, új típusú tarifákkal, vagy egyes esetekben közvetlen vezérléssel.
A gyűjtött adatokat a mintaprojekt végeztével átadjuk az államnak, hogy dönthessen: bevezeti-e Magyarországon az okos mérést.

Letöltés fővárosi versenypiaci szereplők számára
Letöltés fővárosi energiakereskedők számára
Letöltés vidéki önkormányzatok számára
Háztartási Méretű KisErőművek (HMKE) és elektromos autótöltő-állomások (e-kutak ) – Hamarosan”

Forrás:
Partnereket keres a KOM Központi Okos Mérés Zrt; KOM Központi Okos Mérés Zrt.; 2016. február 18. (sajtóközlemény, pdf)
Pályázati felhívás!; KOM Központi Okos Mérés Zrt.; 2016. február 18.