Skip to main content
informatikaInternettávközlés

Prioritás az 5G bevezetése Európában

Szerző: 2016. március 20.No Comments

„2020-ban több városban rendezik a labdarúgó-Európa-bajnokságot, addig vezetnének be számos új technikát. Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa kiemelte, hogy a dolgok internete vagy az Ipar 4.0 csak akkor valósulhat meg, ha addig a szükséges adatátviteli kapacitásokat megteremtik. Ehhez azonban először létre kell hozni az egységes digitális belső piacot és a tagállamoknak a mobilhálózati licencek értékesítéséről is szavazniuk kell. A politikus azt szeretné, ha a nemzeti távközlési felügyeletek is szorosabb kapcsolatban lennének az Európai Bizottsággal. Konkrét javaslatokat nyáron terjesztenének elő.

Oettinger rámutatott, hogy az európai politika kulcseleme a helyi 5G-hálózat felépítése, aminek 2020-ig kell megvalósulnia és amely folyamatot nemzetközi szinten szorosan kell koordinálni. Ezért alakítottak ki komoly kooperációt Kínával, Dél-Koreával, Japánnal és Brazíliával, illetve folytatnak tárgyalásokat a hasonló megállapodások megkötése miatt Indiával és az Amerikai Egyesült Államokkal. Az EU 2020-ig 700 millió euróval támogatja az új szabvány bevezetését, s az ahhoz kapcsolódó kutatásokat és fejlesztéseket.

Az új megoldások tesztterepe a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság lehet, amelyre 13 országban kerül majd sor. Az 5G nem a meglévő hálózatokat fogja kiváltani, így a 4G LTE továbbra is fontos szerepet játszik majd. A különböző szabványokat azonban jól egymáshoz kell igazítani. Ennek biztosítására Oettinger megerősítené az elektronikus kommunikációért felelős Berec nevű szervezetet, amelyben az egyes nemzeti távközlési felügyeletek képviseltetik magukat.

Ezenkívül minden tagállamban létrehoznának egy Ipar 4.0 platformot, amelyeket európai hálózattá kötnének össze. Az első lépéseket már megtették Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában, következik Olaszország. De az Ipar 4.0 csak akkor kaphat komoly esélyt, ha az ügyfelek bízni fognak az új ajánlatokban és a cégekben, valamint azok adatkezelésében. Az EU-biztos azt akarja, hogy a teljes gazdaság vészhelyzeti terveket dolgozzon ki a hackertámadások esetére és minden biztonsági problémát jelentsenek.”

Forrás:
Prioritás az 5G bevezetése Európában; SG.hu; 2016. március 17.