Skip to main content
energiagazdaságszakirodalomtársadalomtudomány

Már magyarul is olvasható az éghajlatváltozásról szóló jelentés összefoglalója

Szerző: 2016. március 27.március 28th, 2016No Comments

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat közreműködésével március 23-án, a Meteorológiai Világnapon magyar nyelven is hozzáférhetővé vált az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) Ötödik Értékelő Jelentés Szintézisének Döntéshozói Összefoglalója.
Az összefoglaló tényként állapítja meg, hogy a globális felmelegedés elsődlegesen az emberi tevékenységhez köthető. Az üvegházhatású gázok fokozódó kibocsátásával megnő a visszafordíthatatlan változások valószínűsége. A Föld természeti és társadalmi környezetét egyaránt befolyásoló éghajlatváltozás az egyre szélsőségesebb időjárási események intenzitásában és gyakoriságában figyelhető meg.

Magyarországon a múlt század eleje óta tapasztalt 1 °C-os országos hőmérséklet-emelkedés meghaladja a globális növekedés 0,81 °C-ra becsült mértékét. Ezért a korábbiaknál is fontosabb a megelőzés és a felkészülés, a kockázatok kezelésében az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a hatások azonnali mérséklése együttesen jelenthet csak hatékony megoldást.

A Döntéshozói Összefoglaló magyar nyelvű változata az IPCC hivatalos honlapján, érhető el 2016. március 23-ától.”

Forrás:
Már magyarul is olvasható az éghajlatváltozásról szóló jelentés összefoglalója; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2016. március 21.
Az Éghajlatváltozás 2014, Szintézis Jelentés Döntéshozói Összefoglaló; – Intergovernmental Panel on Climate Change/ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (pdf)