Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Átadták az intelligens parkolási rendszert Kecskeméten

Szerző: 2016. április 2.április 3rd, 2016No Comments

„Átadták a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által kiépített első magyarországi intelligens parkolási rendszert a kecskeméti Kálvin téren pénteken, amely valós idejű parkolóhely foglaltsági adatokat szolgáltat a közlekedőknek és az üzemeltetőknek.
Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a kecskeméti önkormányzat és a mobilfizetési társaság sajtótájékoztatóján elmondta: a nemzeti smart city technológiai platformhoz kapcsolódó kecskeméti pilot projekt sikeres működése esetén a kiépített technológia intelligens városi megoldásként számos magyar város közterületi parkolását egészítheti ki.

Hozzátette: a pénzügyi rendszer megerősítése mellett az elektronikus pénzügyi csatornák és a készpénzkimélő fizetési megoldások elterjesztésén is dolgozik a kormány.

Németh Lászlóné bejelentette, hogy tárgyalások kezdődtek egy olyan fejlesztési alap létrehozásáról a kecskeméti önkormányzat és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoport között, amely segítséget nyújt a város további dinamikus fejlődéséhez és beruházások finanszírozásához.

Veres Mihály, a Mobilfizetési zrt. vezérigazgatója elmondta: a világ számos nagyvárosában kísérleti jelleggel már működő technológiát használt fel a Kálvin téren alkalmazott parkolásirányítási rendszer. A projekt keretében telepített 57 parkolóhely szenzoros érzékelője által biztosított adatok online rendelkezésre állnak a kecskeméti önkormányzatnak és azokat hasznosíthatja a parkolási szabályozással, a zónák és díjak megállapításával kapcsolatos döntéshozásban.

Az MTI kérdésre elmondta: a nettó 5 millió forintos beruházást a zrt. saját forrásból biztosította.

Homoki Tamás, Kecskemét alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a pénteken átadott parkolási rendszer az első konkrét eredménye annak az egyre szorosabbá váló szakmai kapcsolatnak, amely 2015. őszén egy háromoldalú együttműködési megállapodás formájában öltött testet a zrt., a Kecskeméti Főiskola és Kecskemét önkormányzata között.”

Forrás:
Átadták az intelligens parkolási rendszert Kecskeméten; Miniszterelnökség; 2016. április 1.