Skip to main content
közigazgatási informatikaművelődés

Közel 12,5 milliárd forint értékben kaptak informatikai eszközöket a köznevelési intézmények

Szerző: 2016. április 3.No Comments

„Közel 12,5 milliárd forint értékben kaptak informatikai eszközöket a köznevelési intézmények, az uniós forrásból finanszírozott TIOP-1.1.1.A-15/1-2015-0001 pályázatnak köszönhetően.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mintegy 12,5 milliárdos támogatásból komplex informatikai fejlesztést valósított meg az Új Széchenyi Terv keretében. A kiemelt projekt célja, hogy az oktatási intézményeket korszerű, a kor igényeit kielégítő informatikai eszközökkel lássa el, így biztosítva minden diáknak az esélyegyenlőséget az informatika oktatásban. Az uniós projektben 2016. március 31-ig, 18 megye 1608 iskolája 45570 PC-t, 23570 monitort, 1608 szervert, valamint 3782 switch-et, azaz összesen 74530 db informatikai eszközt kapott. A projekt az informatikai szaktantermi eszközök beszerzésére, azok korszerűbb eszközökre történő cseréjére, új eszközök beszerzésére, a tankönyvek és tananyag tartalmak elektronikus hozzáférésének biztosítására, valamint a digitális írástudás fejlesztésére irányult. 2016. március 31-ig minden érintett intézménybe eljutottak az eszközcsomagok, valamint az informatikai szaktantermek felszerelését biztosító eszközöket üzembe is helyezték.

A versenyképes tudás megszerzéséhez, a kulcskompetenciák és ismeretek elsajátításához elengedhetetlen a digitális készségek fejlesztése. Az esélyegyenlőség megteremtésében nélkülözhetetlen az informatikai oktatás modern eszközrendszerének és az alkalmazásoknak a használatorientált megjelenése.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, digitális oktatás tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos a projekt egri záró rendezvényén hangsúlyozta: már az állami intézményfenntartó létrejöttekor látható volt, hogy bizonyos iskolákban elavult informatikai eszközök vannak. Ezért nagyon fontos volt ez a pályázati lehetőség, amelynek keretében a szervezet 12,5 milliárd forint értékben juttatott el számítógépeket, szervergépeket és egyéb informatikai eszközöket az iskolákba – fogalmazott az Egri Balassi Bálint Általános Iskolában tartott eseményen. A kormánybiztos szerint a fenntartó felmérte, hogy mely iskolákban van 3 évesnél régebbi géppark, és ott lecserélte az elavult eszközöket. Hozzátette: a mostani fejlesztéssel nagyon nagy lépést tett az állami fenntartó a szakszerű informatika oktatás feltételeinek biztosításában, a mintaszerű együttműködésnek köszönhető, hogy ilyen gyorsan megvalósult ez a fejlesztés.

dr. Koltai-Kaufmann Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ általános elnökhelyettese kifejtette: ez a projekt kifejezetten az informatika termek korszerűsítéséről, a három évnél régebbi számítógépek cseréjéről szólt. Kiemelte: nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a beszerzés kapcsán mind az intézmények, mind a tankerületek részéről, a projektben résztvevő intézmények eszközparkjának 84 százalékát sikerült lecserélni.

Az elnökhelyettes köszönetet mondott a lebonyolításban résztvevő intézményeknek és tankerületi dolgozóknak.
Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi igazgatója beszédében a fejlesztések szükségességét fejtegette, mert az informatika világában azok az eszközök, amelyek öt évvel ezelőtt korszerűnek számítottak, mára elavultak.
Rázsi Botond, Eger alpolgármestere köszönetet mondott a fenntartónak és a kormánynak, hogy ilyen léptékű beruházásban részesültek a város köznevelési intézményei, véleménye szerint ugyanakkor meg kell teremteni a további fejlesztések lehetőségeit is.
Lachata István, az Egri Balassi Bálint Általános Iskola igazgatója közölte: a pályázat során mindkét tagintézményünkben kicserélődtek a számítógépek, és a székhelyintézményekben is megújult az egyik informatikai terem.”

Forrás:
Informatikai eszközök átadására került sor 12,5 milliárd forint értékben a köznevelési intézményekben; Klebelsberg Intézményfenntartó Központ; 2016. április 1.