Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Mezőgazdaság: ingyenes program segíti a gazdálkodási napló kitöltését

Szerző: 2016. április 6.No Comments

„A gazdák számára ingyenesen használható programot fejlesztett és biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A gazdálkodási napló szoftver jelentősen megkönnyíti a mezőgazdasági termelők számára az adminisztrációs tevékenységek elvégzését.

Az új, ingyenes kamarai szolgáltatás komoly segítséget jelent a gazdálkodók számára, hiszen érdemben csökkenti az adminisztrációs teendőkre fordított időt, ezáltal a gazdálkodók több figyelmet tudnak fordítani a termelésre – hangsúlyozza Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a szoftver emellett hozzájárul ahhoz is, hogy az érintettek megfeleljenek a jogszabályi kötelezettségeknek, és sikeresen lehívják a támogatásokat.

A mezőgazdasági termelők számára előírt dokumentáció megkönnyítéséhez a kamara a napokban indította el azt az ingyenesen hozzáférhető gazdálkodási napló szoftvert, amely minden támogatási forma naplóvezetési előírásainak megfelel. A programot könnyű kezelni és a kötelezően beküldendő jelentések is egyszerűen elkészíthetők a segítségével.

A szoftver segíti a gazdákat abban, hogy meg tudjanak felelni az Agrár-környezetgazdálkodási Programmal és egyéb támogatásokkal (ökológiai gazdálkodás támogatása, termeléshez kötött támogatások, Natura 2000 támogatás, kompenzációs támogatás, KAT támogatás) járó kötelezettségeknek. A programmal – az abban rögzített adatok alapján – a kötelező adatszolgáltatásokat is el lehet készíteni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) számára.

A határidőkre is figyelmeztet a rendszer
A program számos további hasznos funkcióval rendelkezik. A gazdálkodó nyomon tudja követni gazdaságának inputanyag felhasználását, vetésterületeinek méretét és a hozamokat is. A szoftver jelzi a kötelező határidőket, figyelmezteti használóját a bejelentésköteles események időpontjára, illetve alapszinten ellenőrzi a bevitt adatok összefüggéseit. Továbbá a szoftver a későbbiekben alkalmas lesz arra, hogy a talajvizsgálati adatok alapján összeállítsa a kötelező tápanyag-gazdálkodási tervet, jelenleg mérlegalapú tápanyag-gazdálkodási terv készíthető vele.”

Forrás:
Ingyenes program segíti a gazdálkodási napló kitöltését; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; 2016. április 6.