Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Egy új kórházfinanszírozási rendszer elkészítése a feladat

Szerző: 2016. április 17.No Comments

„Egy új kórházfinanszírozási rendszer elkészítése és az alapellátás megerősítése a feladat a magyar egészségügyben – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton Nyíregyházán.
Balog Zoltán a 16 milliárd forint értékű tömbkórház-projekt új gyógyászati épületeinek ünnepélyes felszentelésén arról beszélt, hogy a megújult nyíregyházi kórházhoz hasonló egészségügyi projektek az egészségügy sikertörténetei, az európai színvonalat, a 21. századot képviselik. Eközben küzdelem zajlik az egészségügyben azért, hogy az itt képzett magyar orvosok itthon gyógyítsanak, rövidüljenek a várólisták, javuljon a szakdolgozók anyagi biztonsága és legyen elég mentő – tette hozzá Balog Zoltán.

Szavai szerint ez a kettősség egyszerre van jelen az egészségügyben, ebből következnek a feladatok is: ki kell dolgozni a kórházak új finanszírozási rendszerét és meg kell erősíteni a háziorvosi, a járóbeteg- és az egynapos ellátást. A cél az, hogy minél kevesebb időt kelljen a kórházban tölteni, ebben azonban Magyarország nem áll túl jól az európai összehasonlításban – mondta.

Balog Zoltán vélekedése szerint az egészségügy területén ma a vidék jobb helyzetben van, mint Budapest, ami elsősorban az elmúlt évek döntéseinek és az uniós forrásoknak köszönhető. Elmondta: arra kérte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy tárgyaljon az ágazat minden felelős szereplőjével, egyezzen meg a bérekről és a fejlesztésekről, az új rendszerekről, valamint a vidék és Budapest közötti igazságosabb forráselosztásról.

A meghozott és a kormány által is elfogadott döntésekkel 2016-ban és 2017-ben olyan mértékű pluszforrás érkezhet az egészségügybe, amely a köznevelésre fordítotthoz lesz hasonlítható – hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a szabolcsi térségben az elmúlt években 23 milliárd forintnyi egészségügyi beruházás történt, a fejlesztések sikeréhez azonban a humánerőforrásra is szükség volt. Balog Zoltán beszédében köszönetet mondott a kórházépítésben résztvevő cégeknek és hatóságoknak, valamint az ott dolgozó szakszemélyzetnek.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az ünnepségen elmondta, hogy a nyíregyházi központú, négy tagkórházat tömörítő gyógyintézmény az ország legnagyobb integrált betegellátó egysége, amely ötezer dolgozóval és csaknem háromezer ággyal rendelkezik.

Az intézmény évente mintegy 115 ezer fekvő- és 3 millió járóbeteget lát el. A nemrég lezárult, 16,1 milliárd forint értékű Pólus-program révén a Jósa András Oktatókórházban egy új onkológiai, szív- és érrendszeri és gyermekgyógyászati tömb épült fel 27 ezer négyzetméteren, valamint létrehoztak egy új sürgősségi betegellátó centrumot is – ismertette a főigazgató…”

Forrás:
Egy új kórházfinanszírozási rendszer elkészítése a feladat; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2016. április 16.