Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Hamarosan indulhat, pedig még neve sincs a szuperhatóságnak

Szerző: 2016. április 18.No Comments

„A masszív adócsalások és pénzügyi botrányok visszaszorítását célozná a könyvelők és adószakemberek munkáját ellenőrző hatóság. Bő két hónappal a tervezett indulás előtt azonban nemhogy a pontos feladatkörökről, de a születendő hatóság nevéről sem sikerült még megegyezni.

„Eddig négy megbeszélés történt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a könyvelők, adótanácsadók szakmai szervezetei között. Jelenleg az érintettek bevonásával a részletszabályokon dolgozik a tárca” – válaszolta a Profit7.hu kérdéseire az NGM. S bár azt is megkérdeztük, sikerült-e az érdekképviseletekkel egyezségre jutniuk, illetve tudják-e tartani a korábbi, júliusi időpontot az új hatóság indulását illetően, ezekre egyelőre nem kaptunk választ. A Profit7 úgy tudja, volt olyan egyeztetés, amelyen jelen volt Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes is. Végleges kompromisszumra még nem jutottak, de a szakma és a jogalkotó álláspontja közeledett egymáshoz.

Mint ismeretes, az új, közfelügyeleti szuperhatóság fő feladata a tervek szerint a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzése lenne. Az új hatóság számos egyéb teendőért, például a képzési követelmények meghatározásáért, a működési engedélyek kiadásáért és a hiányosságok feltárásáért felelhet. A könyvelési és más díjak figyelemmel kísérése, az irreális árverseny megfékezése szintén az elképzelhető feladatok között szerepel. A közfelügyelet kritikus területeken gondoskodna a folyamatos szakmai felügyeletről, célzott ellenőrzéseket és megfelelő szankciókat alkalmazna. Mindezt nem a hazánkban működő nyolcszázezer vállalkozás szintjén tenné, hanem az őket kiszolgáló szakemberek körében, akik döntéseikkel, munkájukkal meghatározzák a pénzügyi beszámolást, és a bevallásokat.

A hatóság kialakításának hátterében az utóbbi idők pénzügyi skandalumai – a különféle bróker, offshore- és bankbotrányok, valamint a hatalmas áfa-csalások, a pénzügyi és beszámolási szabálytalanságok – állnak. Bizonyos felfogás szerint ugyanis az adóügyi és a pénzügyi visszaélések elkövetése szoros kapcsolatban van azzal, hogy még mostanában is hiányos a pénzügyi és az adószakma ellenőrzése. Az új hatóság majdani működése tehát az állami felügyeleti funkciók megerősítését szolgálhatja, egyúttal komoly szerepet játszhat a feketegazdaság visszaszorításában.

Korábban a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete elnöke azt mondta a Profit7.hu-nak, hogy az illegálisan praktizáló „adótanácsadókat, könyvelőket” nem lehet tetten érni ezzel. Ugyanakkor kiemelte: az egyesület is érdekelt a szakma helyzetének javításában, a minőségi munka versenyképessé tételében. Az egyesület csak olyan szabályozással ért egyet, amely a könyvelőket és az adótanácsadókat a munka és a továbbképzést minőségét garantáló szakmai szervezetek felé tereli. Hiszen csak az ilyen szervezetek belső igényen alapuló tevékenysége tudja tagjaik körében biztosítani, hogy azok naprakészen és megbízhatóan, a jogszabályoknak megfelelően végezzék a munkájukat, és ezzel is elősegítsék a feketegazdaság visszaszorítását.”

Forrás:
Hamarosan indulhat, pedig még neve sincs a szuperhatóságnak; Hunyor Erna Szofia; profit7.hu; 2016. április 13.