Skip to main content
közigazgatási informatikapolitikai informatika

DataBoom Hackathon: Friss alkalmazás az üres ingatlanok hasznosítására!

Szerző: 2016. április 23.április 24th, 2016No Comments

„Április 15-16 közt került megrendezésre a DataBoom Hackaton, az első közadat újrahasznosítási programozói verseny, a Kitchen Budapest szervezésében. A versenyen különböző programozók, adatelemzők, designerek, illetve helyi önkormányzatban, közigazgatásban, civil szervezetben jártas szakemberek és kutatók vettek részt.

A rendezvény szervezői és résztvevői az információs korszak egyik legnagyobb kihívásával néztek szembe, a nagy adat (Big Data) kezelésével, melynek egyik fő irány a közadatokhoz való egyenlő hozzáférés protokolljainak kiépítése. A Databoom Hackathon célja az volt, hogy 3-5 fős csapatok a Helyi téradatok (GIS, BigData), az Átlátható helyi költségvetés (Transparent City) és a Helyi közadatok (Smart City) témakörökben mindössze huszonnégy óra alatt alkossanak meg olyan szoftveres alkalmazásokat, amelyek – nyílt hozzáférésű európai uniós, valamint helyi önkormányzati adatokra (open data) építve – Magyarországon is alkalmasak lehetnek valós helyi lakossági és vállalkozási igények kielégítésére.

A Hackaton több csapata is a Lakatlan Budapest adatbázisából indult ki.

Céljuk a budapesti üres önkormányzati ingatlanok számának, helyzetének felmérése, illetve különböző megoldási javaslatok prezentálása volt.
Az egyik csapat, Jobbágy László, Nagyfi Richárd és Tóth Gábor egy olyan alkalmazást terveztek, ami nem csupán bemutatja a kihasználatlan helyiségeket, de üzleti ajánlatokat is gyűjt hasznosításuk érdekében. A felület megmutatja, hogy melyik budapesti kerület mennyi üres ingatlannal rendelkezik, és hogy ezek hogyan oszlanak meg a városban, ezen felül pedig a fenntartásuk költségeire és az értékükre vonatkozóan is ad információkat.

A potenciális vállalkozókon kívül az alkalmazás a helyi lakosok számára is nyújt lehetőségeket: segítségükkel méri fel a lakossági-használói igényeket az adott környéken. ”

Forrás:
Friss alkalmazás az üres ingatlanok hasznosítására!; HG.hu; 2016. április 20.
Datoboom Hackathon