Skip to main content
közigazgatás: magyar

NAV: A béremelés sem segít az elvándorláson?

Szerző: 2016. április 23.április 24th, 2016No Comments

„Számításaink szerint havi bruttó 54 ezer forint fizetésemelést jelent az életpályamodell júliusi bevezetése a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de forrásunk szerint valószínűleg ez sem lesz elég ahhoz, hogy megállítsa az elvándorlást. A szakszervezet elnöke elégedett a jövedelmek rendezésével.
Hiába emelik a fizetést, ez még mindig alacsony lesz, így valójában nem oldja meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dolgozóinak helyzetét. Nem állítja meg azt az elvándorlást, amelyről Tállai András, a szervezet vezetője beszélt. Egyre többen hagyják ott az állományt és szerelnek le végleg, hogy aztán például a Belügyminisztériumnál szereljenek fel újra. Mint ismeretes, a közvetlen átjárhatóság szigorúan tiltott – mondta lapunknak egy a hivatal belső ügyeit jól ismerő forrásunk.

Kénytelenek megnyitni a pénzcsapot
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős és parlamenti államtitkára hétfőn jelentette be, hogy azok az alkalmazottak, akik a NAV-törvény alá tartoznak, három lépésben ötven-, a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri harmincszázalékos béremelést kapnak. Július elsejétől a NAV-törvény alá tartozó dolgozók bére harminc százalékkal nő, a vezetők átlagosan tizenöt százalékos emelést kapnak. A változás mind a 21 300 dolgozót érinti. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a júliustól tervezett emelés költsége hétmilliárd forint lesz. Ha ezt az összeget elosztjuk a 21 300 dolgozó között, akkor a decemberig tartó időszakban havonta átlagosan 54 ezer forint emelést kapnak. Korábban megírtuk, hogy 17 évnyi szolgálati idő után az átlagos NAV-os alkalmazott bruttó fizetése 165 ezer forintra tehető. Ezzel szemben 290 ezer forintot kereshet valaki például a katasztrófavédelemben, vagy börtönőrként.

Forrásunk úgy tudja, a közeljövőben még egy közel 1200 fős leépítés várható az adóhivatalnál. Erről Tállai András is beszélt tegnap a köztévében: mint elmondta, az átalakulással még kevesebben dolgoznak majd a szervezetnél. A miniszterhelyettes azt is bejelentette, hogy januárban várható a következő, ötszázalékos emelés, 2018-ban pedig további 15 százalékkal kell számolni. Hozzáfűzte, július elsejétől nemcsak fizetésemelés lesz, hanem előmeneteli lehetőséget teremtő teljesen új rendszert vezetnek be.

Óvatosak a szakszervezetnél
– Üdvözöljük a bejelentéseket: mivel tervezetről van szó, egyelőre óvatosak vagyunk, de bízunk benne, hogy különösebb módosítások nélkül elfogadja az Országgyűlés – mondta lapunknak Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, az általuk sarkalatosnak nevezett pontokat a Nemzetgazdasági Minisztérium mind elfogadta. Ilyen volt egyebek között az, hogy az ügykezelőknek és a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók bérét is emeljék; úgy fest, hogy ők végül harmincszázaléknyi plusz pénzt kapnak. Elmondta azt is, hogy próbaszámításokat még nem látott, de arra számít, hogy rendben lesznek az adatok. Üdvözölte Tállai András azon bejelentését is, amely szerint garantálják az előmenetelt, jelenleg ugyanis sok olyan tiszthelyettes dolgozik az állományban, akiknek már tiszteknek kellene lenniük, de most nincs elég ilyen jellegű beosztás, pedig gyakran ugyanazt a feladatot látják el. Holecz Gábor nem tudja, milyen strukturális változások várhatók még a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, ezzel kapcsolatban a szakszervezet tájékoztatást és indoklást kér. Az elnök megerősítette: jelenleg egy dolgozó csak úgy mehet át egy másik minisztériumhoz, ha végleg leszerel a mostani állományból, és ismét felszerel máshol. Ez egy hosszú folyamat, úgy tudja, a közvetlen átjárhatóság vélhetően egy szóbeli megállapodás következtében tiltott. Pedig fontos lenne, hogy az átjárhatóság működjön, ha a strukturális átalakítás miatt létszámváltozás következik be.”

Forrás:
A béremelés sem segít az elvándorláson?; Horváth Attila; mno.hu; 2016. április 20.