Skip to main content
gazdaságtechnika

Nikoletti: a technológiai korszakváltás időszakát éljük

Szerző: 2016. június 19.No Comments

„Más európai országok mellett, Magyarország is felismerte, hogy a technológiai korszakváltás időszakát éljük, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási rendszereket mondta Nikoletti Antal az NGM nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Budapesten, az Információs Társadalom Parlamentje című rendezvényen.

A helyettes államtitkár hozzátette : A világgazdasági trendek azt mutatják, hogy a következő 10 évben az innováció motorja az ipari folyamatok digitalizációja lesz. A várakozások szerint az ipari vállalatok 85% fogja digitalizálni az értéklánc kulcsfolyamatait 2020-ra. Kiemelte, hogy a termékek és szolgáltatások digitalizációjától és összekötésétől éves szinten 2-3 százaléknyi jövedelemnövekedést prognosztizálnak. Becslések szerint 2020-ra 7 millió új munkahely keletkezik Európában, nagyrészt az infokommunikációs szektor fejlődésének köszönhetően. Ezért az Irinyi-terv égisze alatt hazánk „Ipar 4.0” néven megkezdte az előretekintő, átfogó felkészülési program kidolgozását is.

A Kormány szerint az Ipar 4.0 révén – óvatos becslések alapján -, akár 10 %-os hatékonyságnövekedés is elérhető, ami az Irinyi-terv céljainak sikeres megvalósítását szolgálja.

„A magyar gazdaságot fel kell készíteni az új ipari korszakra; a digitális átalakulásra, az informatika és az ipar összeolvadásából eredő gyorsuló változásokra. Az Ipar 4.0 hozzájárulhat ahhoz, hogy az ipari fejlődés fenntartható legyen, hogy képzett munkavállalókat adjon az iparnak és lehetővé tegye a piaci igényeknek megfelelő, „testreszabott”, ezáltal sikeres termékek termelését.” – monda Nikoletti Antal.”

Forrás:
A technológiai korszakváltás időszakát éljük; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. június 17.