Skip to main content
gazdaságinformatikatechnika

FÖMI: új honlapot indult kifejezetten a precíziós mezőgazdasági felhasználók számára

Szerző: 2016. július 12.No Comments

„A GNSS Szolgáltató Központ új honlapot indított kifejezetten a precíziós mezőgazdasági felhasználók számára. A weboldal a www.farmrtk.hu címen érhető el, ahol a gazdák tájékozódhatnak a helyspecifikus művelés legfontosabb kérdéseiről, illetve a megújított, kifejezetten a mezőgazdasági felhasználásra optimalizált átalánydíjas szolgáltatásokról is.

Hosszú távú cél az RTK és hálózati RTK korrekciók szolgáltatásán kívül, a FÖMI-ben rendelkezésre álló távérzékelési, térinformatikai, geostatisztikai, termés-modellezési és ezekhez kapcsolódó adatok rendelkezésre bocsátása, így egy teljesebbé tett szolgáltatás kiépítése a mezőgazdasági felhasználók részére.

A műholdas helymeghatározó rendszerek – összefoglaló elnevezéssel GNSS (Globális Helymeghatározó Rendszerek) – közvetlen alkalmazásával mindössze a néhány méteres navigációs pontosság érhető el. A helyspecifikus (precíziós) mezőgazdasági alkalmazások igényeinek kielégítésére, ahol a cm-es pontosság akár az éves műveleti ismétlések során is feltétel, a GNSS csak hozzáadott földi infrastuktúrával használható sikeresen. A lehetséges alternatívák közül mind a pontosságot, mind a rendelkezésre állást tekintve a legmegbízhatóbb megoldást egy országos GNSS referenciaállomás-hálózat biztosíthatja, ahol a hálózatba kötött állomások adatainak együttes és egységes feldolgozása után szolgáltatják a gazdák által igényelt korrekciókat.

A 35 hazai és 19 határmenti referenciaállomásból álló GNSSnet.hu az első hazai, RTK (Real Time Kinematic) korrekciók előállítására alkalmas referenciaállomás-hálózat, mely centiméter pontosságú műholdas helymeghatározást tesz lehetővé. A rendszert már 2002-től kezdve üzemelteti és fejleszti a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium több ezer felhasználó megelégedésére.

GNSSnet.hu hálózat működése
A GNSSnet.hu szolgáltatásban 54 db referenciaállomás észleléseit együttesen dolgozzuk fel. Ez a hálózati feldolgozás teszi lehetővé, hogy ne csak egybázisos – vagyis egyetlen állomásról származó – korrekciókat lehessen nálunk elérni, ahol a referenciaállomástól távolodva csökken a meghatározási pontosság, hanem úgynevezett hálózati korrekciókat is, melyeknél a referenciaállomások észlelési adatainak együttes feldolgozásából számítunk a felhasználó helyére lokalizált korrekciókat. Így a felhasználó a referenciaállomástól távolodva is ugyanazt a pontosságot tudja tartani, mint az állomások közvetlen közelében. A pontosság homogén marad még abban az esetben is, ha kiesik a hálózatból egy állomás. Hazánkban egyedülállóan csak nálunk érhető el ez a korrekciótípus. Ezt alkalmazva igen rövid idő alatt (20-90 mp) elérhető a cm-es RTK (Real Time Kinematic) pozíciómeghatározás.”

Forrás:
Új GNSS szolgáltatás a mezőgazdasági felhasználók számára; Földmérési és Távérzékelési Intézet; 2016. július 12.
FarmRTK.hu
Lásd még: Real Time Kinematic; Wikipédia és Real Time Kinematics; Navipédia