Skip to main content
informatika

Adatbázisba gyűjtené a Bitcoin-használók valódi adatait az EU

Szerző: 2016. július 30.No Comments

„Bár az elterjedt közvélekedés szerint a Bitcoin egy anonim és teljesen követhetetlen elektronikus fizetőeszközt képez, ez nem igazán fedi a valóságot – és a jövőben ennek nagyjából a tökéletes ellentéte lehet majd igaz. Legalábbis akkor, ha az EU elfogadja azt a törvénytervezetet, ami azt javasolja: épüljön adatbázis a kriptovaluta használóiról, méghozzá azok valós személyes adataival megspékelve.

Az adatbázis biztosíthatná azt, hogy a pénzmosás, illetve terrorizmus elleni küzdelemre kidolgozott törvényeknek az immár megváltozott környezetben is érvényt lehessen szerezni. Hozzáférést az adatokhoz csak a bűnüldöző hatóságok kapnának, akik azonban segítségükkel – a Bitcoin sajátosságaiból adódóan – legalább olyan jól követhetnék a kriptovalutával történt fizetéseket, mint ahogy az a hagyományos banki ügyletek során is lehetséges.

Az adatbázisba a felhasználók – jóhiszeműségük bizonyítékaként – maguk is regisztrálhatnának, de a hatóságok azokról is gyűjthetnének és tárolhatnának adatokat, akik ezt önként nem teszik meg. Ők nyilvánvalóan nagyobb eséllyel kerülhetnének ellenőrzésre, illetve a hatóságok látókörébe kerülve pénzmozgásaik alaposabb vizsgálatra számíthatnának majd.

Hatékonyan működtetve az adatbázis segíthetne leleplezni a terrorista és bűnözői csoportokat, amik az elmúlt években a Bitcoin-nak köszönhetően könnyebben elrejthették működésüket és mozgathattak pénzeket akár nagy távolságokra, a hagyományos banki rendszer megkerülésével. Ezen kívül egy ilyen adatbázissal az adóelkerülőket, illetve -csalókat is könnyebben fülön lehetne csípni, akik szintén újabban a kriptovaluta segítségével rejtik el adózatlan jövedelmeiket a hatóságok elől.

A javaslat elfogadásáról vagy elutasításáról az Európai Parlament az év hátralévő részében dönt majd valamikor.”

Forrás:
Adatbázisba gyűjtené a Bitcoin-használók valódi adatait az EU; PC Fórum; 2016. július 27.