Skip to main content
közigazgatás: magyar

Heteken belül dönthet a kormány újabb közigazgatási díjak megszüntetéséről

Szerző: 2016. augusztus 30.No Comments

„Negyedmillió javaslat érkezett a bürokráciacsökkentésről szóló idei lakossági konzultációra.

Szeptember első felében kerülhet a kormány elé az újabb közigazgatási díjmérséklés és bürokráciacsökkentés ügye – tudta meg a Magyar Idők. Ez idő alatt a Miniszterelnökség elkészíti azt a jelentést, amely az idei lakossági konzultáció eredményeit összegzi. Lesz is mit összeszámolni, az elmúlt másfél hónapban ugyanis negyedmillió kérdőívet töltöttek ki a polgárok. Az érintettek sok más mellett azt javasolták a kormánynak, hogy legyen díjmentes a személyi okmányok kiállítása, csökkenjenek a foglalkoztatással kapcsolatos vállalkozói költségek s legyen egyszerűbb a magáncsőd.

Valamivel több mint 240 ezer kérdőívet töltöttek ki az állampolgárok a bürokráciacsökkentésről és a közigazgatási díjak eltörléséről szóló idei lakossági konzultáción. Az állampolgárok július 11. és augusztus 19. között három témakörben adhattak ötleteket a kormányzatnak. Megjelölhették, mely állami eljárások legyenek egyszerűbbek a jövőben, közölhették, hogy szerintük milyen vállalkozói terheket kellene mérsékelni, megszüntetni, de tippeket adhattak arról is, hogy a magánszemélyek életét megnehezítő díjak közül melyek tűnjenek el. Mint azt lapunk a Miniszterelnökségtől megtudta, az eljárások egyszerűsítése kapcsán 102 ezer nyomtatványt töltöttek ki a véleményformáló magánszemélyek, a céges és a lakossági díjcsökkentések ügyében pedig 142 ezren tették meg javaslataikat a kormánynak.
A Miniszterelnökség kérdésünkre részleteiben is közölte a lakossági konzultáció eredményét. Ebből kiderül, hogy a véleményüket kifejtők számos eljárást egyszerűsítenének. A résztvevők leginkább azt szerették volna elérni, hogy a jövőben kisebb legyen a bürokrácia a járdaépítéskor és a telep kialakításakor: ezekben az esetekben az engedély megkérése helyett legyen elegendő bejelentést tenni. De bonyolultnak ítélték a magánszemélyek a családtámogatási és a szociális ügyeket, emellett a nyugdíjbiztosítás, valamint az ingatlan-nyilvántartás menetét, ezért ezeken mindenképpen egyszerűsítenének.

Az állami szolgáltatásokért fizetendő díjak ügyében is érkeztek bőven javaslatok. A magánszemélyek főként a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos eljárási összegek megszüntetését, csökkentését szorgalmazták. Ezek közé tartozik például a jogosítvány, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának költsége, de idesorolható a gépjárművek forgalomból történő kivonásakor fizetendő tétel is. Az ingatlan-nyilvántartás díjainak eltörlésére szintén sok javaslat érkezett, de számosan voksoltak az anyakönyvi kivonat költségének, valamint a csok igényléséhez szükséges hatósági bizonyítványok illetékének lefaragására is. A vállalkozások képviselői eközben – elsősorban – a cégeljárás anyagi terheit sokallták.
A Miniszterelnökségen megjegyezték, hogy a válaszadók nemcsak a kérdőíven feltüntetett pontok közül választhattak, hanem leírhatták önálló, saját javaslataikat is. Sokan éltek is a lehetőséggel, rögzítve például azon igényüket, hogy legyen díjmentes a személyi okmányok, igazolványok kiállítása. A vállalkozások képviselői pedig a foglalkoztatással kapcsolatos költségeik csökkentését javasolták jelentős számban. Ezek – és sok más intézkedés – mellett többen kezdeményezték a családi csődvédelem eljárásának egyszerűsítését is.

A lakossági konzultáció eredményeiről jelentés készül a kormány számára; a dokumentum előreláthatólag szeptember első felében kerül a miniszterelnök és a miniszterek elé. – A kormány a jelentés vizsgálata után dönt a díjak megszüntetéséről, csökkentéséről, az ehhez szükséges fedezetről és a bürokráciacsökkentés további irányáról – közölték a Miniszterelnökségen. Hozzátették: a kabinet célja továbbra is az állampolgárok és vállalkozások legszélesebb körét érintő díjak lefaragása.”

Forrás:
Heteken belül dönthet a kormány az újabb díjak megszüntetéséről; Jakubász Tamás; Magyar Idők; 2016. augusztus 29.