Skip to main content
gazdasághírközlésInternetszakirodalomtávközlés

Távközlés, internet, televíziószolgáltatás, 2016. II. negyedév: havidíjra váltanak a korábbi feltöltőkártyások

Szerző: 2016. szeptember 11.szeptember 16th, 2018No Comments

„A mobilhálózat adatforgalma 35%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.
Csökkent a mobiltelefon-előfizetések, s nőtt a vezetékes fővonalak száma idén a második negyedévben.

Az idei második negyedévében a mobiltelefon-előfizetések száma 72 ezerrel 11,7 millióra csökkent, ezen belül a havidíjas előfizetések aránya tovább nőtt a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa szerint. A kismértékű visszaesés oka az, hogy a feltöltőkártyás szerződések visszamondása erőteljesebb volt, mint a havidíjas előfizetések emelkedése. A teljes állományon belül a havidíjas előfizetések száma meghaladta a 6,9 milliót, ami 4,2 százalékkal több, mint 2015 azonos időszakában. Ezzel szemben a feltöltőkártyás előfizetések száma 351 ezerrel csökkent. A havidíjas előfizetések számának folyamatos növekedése annak az eredménye, hogy az új ügyfelek mellett, akik eleve ezt választják, a feltöltőkártyás ügyfelek egy része is átvált szerződéses csomagra. Az előfizetéses szolgáltatások percdíjai ugyanis sok esetben alacsonyabbak a feltöltősökénél, továbbá adatforgalmat is biztosítanak a felhasználók számára. A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobilról kezdeményezték. A mobilhálózat adatforgalma 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, vagyis egyre többen interneteznek ilyen készülékről. Tovább növekedett az internet-előfizetések száma is, 2016 második negyedévének végén meghaladta a 8,4 milliót, ennek 67 százaléka mobilinternet-előfizetés volt. A televíziószolgáltatás előfizetéseinek száma a 3,2 milliót is átlépte, ezen belül a digitális előfizetői csomagok aránya 70 százalék volt.

A vezetékes fővonalak 3,1 milliós száma 1,6 százalékkal több volt az előző év azonos időszakinál. Az integrált szolgáltatású digitális (ISDN) vezetékek száma – 307 ezer – 15 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kábeltelevíziós, illetve széles sávon megvalósuló, helyhez kötött telefonszolgáltatás (VoIP) vezetékes vonalszámon belüli részaránya 55 százalék volt, így 5,2 százalékponttal múlta felül az előző évi szintet.”

Forrás:
Havidíjra váltanak a korábbi feltöltőkártyások; Somogyi Orsolya; Magyar Idők; 2016. szeptember 11.
Távközlés, internet, televíziószolgáltatás, 2016. II. negyedév; Központi Statisztikai Hivatal; 2016. szeptember 9. (pdf)
Táblázatok (xls)
Táblák (STADAT) – Évközi adatok – Információ, kommunikáció
Tájékoztatási adatbázis − Információ, kommunikáció