Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

A kormány adókedvezménnyel támogatja az induló cégekbe befektető vállalkozásokat

Szerző: 2016. október 30.No Comments

„Egy újabb technológiai korszakváltás időszakát éljük, amikor az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási rendszereket – hangsúlyozta Varga Mihály a második Digitális Jólét Szalon rendezvényén.
A megújuláshoz folyamatos innovációra van szükség, ezért a tárca javaslatát elfogadva a kormány adókedvezménnyel támogatja az induló cégekbe befektető vállalkozásokat – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

A jövő termelése a gyártási folyamatok digitalizálására épül, amely jóval többet jelent az automatizálásánál – jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette: olyan világméretű versenyről van szó, amelyben nekünk is időben kell lépnünk. A szakminiszter úgy véli, hogy a magyar gazdaságnak jó esélyei vannak arra, hogy eredményesen vegyen részt a negyedik ipari forradalomnak nevezett folyamatban. Mint fogalmazott: hazánkban magas az ipari termelés aránya, emellett a kutatás-fejlesztési háttér és az itt működő világvezető vállalatok húzóhatása is jelentősnek mondható.

Varga Mihály az elmúlt hat év gazdasági eredményeit értékelve kifejtette: a szemléletváltás nélkül nem lehet továbblépni, és tudomásul kell venni, hogy Magyarország nem az olcsó és korlátlan erőforrások hazája. Hozzátette: a cél az, hogy jól képzett és alkalmazkodni képes munkavállalók, valamint magas hozzáadott értéket előállító ipari termelésű ország legyünk.

A további erősödéshez a jó adottságokkal rendelkező ágazatokra kell fókuszálni, ezen belül is a digitális technológiák felhasználásának emelésére és az innováció eredményeinek gyors ipari alkalmazására – mutatott rá a tárcavezető, aki szerint az innováció ösztönzésére olyan környezetet kell kialakítani – inkubátorokkal, kockázati tőkével, egyetemekkel, kutató intézetekkel, startupokkal és az őket segítő intézményekkel –, amelyben megjelenhetnek és megerősödhetnek az új technológiákat kifejlesztő vállalatok.

A miniszter a startup cégek működését biztosító úgynevezett „üzleti angyal” befektetői közösség fontosságát hangsúlyozva elmondta: a gazdasági tárca javaslata szerint a társaságiadó-szabályozás módosításával lehetővé tennék, hogy az üzleti angyalok a startup cégben való részesedésük bekerülési értékének körülbelül 25 százalékát a társasági adókedvezményen keresztül visszakaphassák.

Az idén áprilisában útjára indított Digitális Jólét Szalon eseményen negyedévente mintegy százhúsz szakember, a hazai digitális ökoszisztéma meghatározó képviselői vitatják meg a területet érintő aktuális kérdéseket. A rendezvénysorozat kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségével (MATEHETSZ) együttműködve a Digitális Jólét Szalon résztvevői olyan fiatalokat támogatnak, akik kiemelkedő eredményeket értek el az informatika területén, illetve egyéb digitális fejlesztésekben.”

Forrás:
A kormány adókedvezménnyel támogatja az induló cégekbe befektető vállalkozásokat; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. október 28.