Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatársadalom

Társadalmi felzárkózási adatokkal bővült a TeIR Szociális Ágazati Információs Rendszere

Szerző: 2016. november 7.No Comments

„2015 decemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Lechner Nonprofit Kft. – az EMMI és a Világbank közötti megállapodás alapján – a Világbank szakértőivel együttműködve, EMIR és KSH adatokat felhasználva létrehozta a „Társadalmi felzárkózási projekt-térkép 2007-2013” elnevezésű interaktív webes térképalkalmazást. A korszerű térinformatikai technológiával készült modul az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) részét képező, regisztrációval használható Szociális Ágazati Információs Rendszer (SzocÁIR) legújabb eleme.

A térképalkalmazás célja a 2007-2013 közötti időszakban megvalósult, társadalmi felzárkózást segítő TÁMOP projektek adatainak összegyűjtése és a projektek céljaihoz kapcsolódó társadalmi mutatók területi szintű (járási és kistérségi) bemutatása. Az alapréteg több mutató közül választható ki (pl. egy főre jutó jövedelem), a mutató változásának ábrázolását pedig az alkalmazásban található időcsúszka segíti. Ezzel interaktív módon változtatható a térképi megjelenítés időszaka, vagy akár animációként is végignézhetők a kiválasztott mutató térbeli mintázatában és a projektek számában 2007-2013 között zajlott változások.

Az alkalmazás annak megvizsgálásához nyújt nagy segítséget, hogy az alaprétegként kiválasztható társadalmi mutatók milyen irányban és mértékben változtak egy-egy társadalmi felzárkózást célzó TÁMOP projekt megvalósításának hatására. Például a gyermekszegénység mértékének csökkentését célzó projektek eredményességét a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesítettek átlagos számának, vagy éppen a nagyon alacsony munkaintenzitással rendelkező háztartások (a család egy főre jutó jövedelme nem kielégítő mértékű) arányának változásával vizsgálhatjuk.

Az alkalmazás kiegészítő funkciói a diagram-készítés, szűrés, nyomtatás, valamint adatok lekérdezése CSV fájlban. Ezeket a TeIR regisztrált felhasználóinak teljes köre elérheti és használhatja. A térképes applikáció ide kattintva érhető el: A térképes applikáció ide kattintva érhető el: http://webmap.lechnerkozpont.hu/webappbuilder/apps/10/

Forrás:
Társadalmi felzárkózási adatokkal bővült a TeIR Szociális Ágazati Információs Rendszere; Lechner Tudásközpont; 2016. november 4.