Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Megújul a Céginformációs Szolgálat

Szerző: 2016. november 13.No Comments

„Az IM Céginformációs Szolgálata 2016. december 1-jét követően az Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszeren keresztül fogadja a letétbehelyezés, illetve közzététel céljából benyújtott beszámolókat.
Az elmúlt 7 év tapasztalataira építve a Céginformációs Szolgálat a korszerű informatikai eszközök, illetve megoldások alkalmazása révén megvalósította, hogy ne csupán a beszámolók beküldése, hanem már azok összeállítása is elektronikusan, online alkalmazás segítségével történhessen, amely a hatályos számviteli jogszabályoknak maradéktalanul megfelelve képes a cégek, illetve könyvelőik munkáját megkönnyíteni.

A benyújtás folyamata lényegében nem változik meg, mivel továbbra is a kormányzati portálon keresztül történik a beszámolók befogadása. Lényeges újítása a rendszernek, hogy az informatikai ellenőrzés már a beszámolók összeállításakor megtörténik, így a könyvelő „valós időben” értesül az esetleges problémákról. Az új beküldés jellegéből kifolyólag gyakorlatilag minimálisra csökkenhet a hibásan beküldött beszámolók száma, így elkerülhetővé válik a rosszul összeállított beszámolók okozta felesleges többletügyintézés, illetve végső soron a mulasztási bírság.

Az IM Céginformációs Szolgálata a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 18. §-ában szabályozott számviteli törvény szerinti beszámolók letétbehelyezési, illetve közzétételi kötelezettség teljesítéséhez Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszert fejlesztett. Az elmúlt időszakban a Céginformációs Szolgálat számos szakmai konzultációt folytatott az új beküldési mód bevezetése kapcsán a szakma különböző szintű képviselőivel. A rendszer immár egy éves működése lehetőséget biztosított az új felület éles üzemi tesztjére, illetve a beérkezett észrevételek feldolgozására. Az észrevételek megvalósíthatósági és jogszerűségi kontrollját követően sor került a rendszer továbbfejlesztésére is.

Az OBR a beszámolók kitöltésén túl a beküldött beszámolók elérését, megtekintését és letöltését egy könnyen áttekinthető felületen biztosítja a beküldő számára – CAPTCHA kód használata nélkül – (Személyes tárhely), ahol a beszámolókkal kapcsolatos, a Céginformációs Szolgálat által megküldött értesítések, dokumentumok folyamatosan megőrzésre kerülnek. A Személyes tárhely, az Ügyfélkapu Értesítési tárhely/Beérkezett dokumentumaival szemben itt kizárólag a beszámolókkal kapcsolatos releváns információk jelennek meg egy jól áttekinthető felületen.

Az Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszer, illetve bővebb tájékoztatás innen érhető el.

Forrás:
Fejlődik a számviteli törvény szerinti beszámolók letétbehelyezésének, illetve közzétételének módja; Igazságügyi Minisztérium; 2016. november 10.