egészségügygazdaságközigazgatás: magyar

Egészségügyi szállítók: a kórházak feltételekhez kötik a tartozások kiegyenlítését

Szerző: 2016. december 18.No Comments

„Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) szerint a kórházak feltételekhez kötik a konszolidáció által érintett számlák kifizetését, ami jogellenes, ezért a szervezet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezetőjéhez fordul.

Az egyesület az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a kórházi adósságkonszolidáció keretében a kormány által rendelkezésre bocsátott 60 milliárd forintból 45 milliárd forintot közvetlenül a (30 napon túli) beszállítói tartozások kiegyenlítésére kell az intézményeknek fordítaniuk.

Piaci visszajelzések alapján azonban úgy látszik, hogy az egyértelmű előírások ellenére ezen összegek kifizetését a kórházak további feltételekhez kötik, és az összesen mintegy 1,7 milliárd forintra rúgó kapcsolódó követelésről mondatnák le egyoldalú elvárásként a beszállítókat – tette hozzá a szervezet.

Az ETOSZ álláspontja szerint a kormányrendeletben foglaltak egyértelműen szabályozzák a kérdést, és semmilyen jogi előírásból nem következik, hogy egy jogos követelés érvényesítését az adós fél bármilyen további feltételtől teheti függővé, másrészt kifejezetten jogellenes valamely, egyébként jogos követelésről történő lemondást követelni a teljesítés fejében. Úgy vélik továbbá, hogy mindez felveti az erőfölénnyel való visszaélés kérdését is.

Az ETOSZ hozzátette: „rendkívül aggasztónak tartja a fenti jelenséget”, ezért levélben fordul a fenntartói jogokat gyakorló ÁEEK vezetőjéhez, egyben felhívja a kórházakat a jogellenes gyakorlat felszámolására, hiszen – tekintettel a január 31-i visszautalási határidőre – az intézmények a magatartásukkal, a kormány szándékával ellentétesen, akár magát a részkonszolidáció eredményességét is veszélyeztethetik.

A szervezet egyúttal felkéri az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy a korábbi javaslataik mérlegelésével tegyen konkrét lépéseket a kórházak rendszeres eladósodásához vezető és a „beszállítók menetrendszerű megkárosítására irányuló” gyakorlat megszüntetésére – olvasható a közleményben.”

Forrás:
Egészségügyi szállítók: a kórházak feltételekhez kötik a tartozások kiegyenlítését; Orvostechnikai Szövetség; 2016. december 12.
Friss információ:

„Közben egyeztetést folytatott az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), ennek eredményeként megindult a beszállítók és a kórházak számára egyaránt megnyugtató adósságrendezési eljárás kialakítása – közölte az ETOSZ. Korábban az egyesület sérelmezte, hogy a kórházak – szerintük jogellenesen – feltételekhez kötik a konszolidáció által érintett számlák kifizetését, és ezért ÁEEK főigazgatójához fordultak. A szervezet közleményében azt írta, a fenntartó „gyorsan és konstruktívan reagált az ETOSZ felvetéseire, ami így lehetővé teszi úgy a kórházak, mint a beszállítók számára a kölcsönösen megnyugtató gyakorlat alkalmazását”.”

Fizetni fog a kórházaknak a kormány; HáziPatika.com; 2016. december 15.