Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Minden kórház pályázott a 15 milliárd forintra

Szerző: 2016. december 18.No Comments

„Minden kórház pályázott arra a 15 milliárd forintra, amelyet az év végi kórházkonszolidáció részeként osztanak szét az intézmények között; 324 pályázatot tudnak támogatni – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, a 15 milliárd forintra olyan pályázatokat vártak, amelyek az adott intézmény működését hatékonyabbá tudják tenni, így például struktúraváltásra, integrációra, területi működések összehangolására, energiahatékonyságra vagy a betegellátás racionalizálására vonatkoztak.

Egy-egy kórház több ötlettel is pályázhatott, így összesen 810 pályázat érkezett, amelyeknek 54 milliárd forint volt a támogatási igényük, ezek közül 324 pályázatot bíráltak el, kimerítve a rendelkezésre álló 15 milliárd forintos keretet – ismertette.

Az államtitkár elmondta, a pályázatok közel fele az intézmények közötti konzorciális együttműködésekre vonatkozik, ami pozitív, hiszen látszik, hogy ha ösztönzik a kórházakat, akkor hajlandóak egymással együttműködni.

Az elosztás arányát tekintve az egyetemek 2,5 milliárd, az egyházi intézmények 375 millió, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alá tartozó gyógyító intézmények 11,7 milliárd, a Honvédkórház pedig 360 millió forintot nyert el – mondta.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a pályázatokból az is kitűnik, hogy mire költenének még a kórházak, hiszen érkezett pályázat például elektromos autó(k), gyógyszer-automaták beszerzésére, informatikai fejlesztésre vagy biciklitároló lefedésére. Azonban ezeket a kérelmeket most nem tudták támogatni – tette hozzá.

A kormány döntése értelmében 45 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre, ezt az összeget közvetlenül a 30 napon túli szállítói tartozások kiegyenlítésére kell fordítaniuk, további 15 milliárd forintra a működés hatékonyságát növelő programokra pályázhattak. Ezeken felül plusz 10 milliárd forinttal emelték az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző kasszáját.”

Forrás:
Minden kórház pályázott a 15 milliárd forintra; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2016. december 14.