Skip to main content
politikai informatika

Nagy sikereket arat Ferenc pápa csevegő robotja

Szerző: 2017. január 8.No Comments

„Ferenc eddig is több „unortodox” lépéssel lepte meg híveit és a világ közvéleményét. Nincs ez másképp’ a manapság egyre divatosabb csevegő robotok (chat bot) terén se.
A VentureBeat oldalán megjelent beszámoló emlékeztet rá: sok celebritás és közszereplő használja már a Facebook Messenger csevegőrobotját (példaként említve olyan hírességeket…Barack Obama vagy Elon Musk), és most erre az útra lépett Róma püspöke, Ferenc pápa is. A csevegőrobot (röviden említve: a bot) neve Missiobot, és egy Egyesült Államokban működő szervezet, a Pontifical Mission Societies működteti. Ahogy a bot magáról állítja: mintegy a pápa „személyes Vöröskeresztjeként”.

Ahogy elkezd valaki csevegni a Missiobottal, mintha Ferenc pápával beszélgetne, és hamar előkerülnek a mosolygós emojik és szívecskék is a beszélgetés során. A szerző szerint a pápa kifejezetten vidám jelenség ebben a megjelenési formában is. Nem olyan szinten persze, mint egy „dumaszínházas” (stand-up comedy) nevettető, de láthatunk képeket arról, ahogy próbál elkapni egy baseball labdát, sikertelenül, majd jóízűen nevet saját ügyetlenségén.

Más csevegőrobotokhoz képest a Missiobotnak erősebb „személyisége” van, és sokkal derűsebben lehet vele beszélgetni, mint más Facebook Messenger botokkal. Ami nem is meglepő azok a tapasztalatok után, amelyek a főpap – elődeihez mérten különösen – „unortodox” megnyilvánulásai mutatnak. A Missiobot történeteket mesél, beszélgetős stílusban, a pápa hangján megszólalva, kiegészítve fényképekkel, videókkal, hangfelvételekkel és írott szövegekkel.

A pápa saját Vöröskereszt szolgálata ugyanakkor nem csupán mosolyogtatni tud. Gyerekekre vigyázó apácákat támogat Nairobi nyomornegyedeiben, kerekesszékeket szerez be és osztja szét zambiai gyerekeknek, vagy éppen forrásokat gyűjt arra, hogy kubai gyerekeket baseballozni tanítson. Mindegyik projektet szerzetes nővérek vezetik.

Minden olyan történet, amely ezekről a projektekről szól, Ferenc pápa biztatásával ér véget. A segítségnyújtásra három lehetőséget ajánlva: 7 dolláros adománnyal, a történet megosztásával vagy egyszerűen azzal támogatva a projekteket, hogy az oldal látogatója elhelyezi a misszió logóját a saját profilképén. ”

Forrás:
Pope Francis has a Facebook Messenger bot, and it’s kind of funny; Khari Johnson; VentureBeat; 2017. január 6.