Skip to main content
közigazgatás: magyar

A viszonylagos pénzbőség ellenére kis mértékben emelkedett költségvetési intézmények lejárt tartozásainak állománya

Szerző: 2017. január 9.No Comments

„Novemberben újabb egymilliárd forinttal 81,3 milliárd forintra emelkedett a költségvetési intézmények lejárt, kifizetetlen adóssága.

Az összes tartozásból 22,8 milliárd a 30 nap alatti, míg a 30-60 nap közötti késedelmet 12,2 milliárd forint kifizetése szenved és 46,2 milliárd forintnál, már 2 hónapnál régebben tartoznak a beszállítóknak. A 81,3 milliárd forintból 3 milliárd az állammal szembeni tartozás, a szállítóknak szolgáltatóknak viszont 78,2 milliárddal tartoznak a közintézmények – ebből 3,2 milliárdot tesz ki az államháztartáson belüli cégekkel szembeni tartozás.

A tartozásállományból 64,8 milliárd forint (az összes tartozás 79,7 százaléka a) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ami azért érdekes mert a kórházak elvileg átestek egy újabb konszolidáción. A nemfizetők toplistáján néhány kivételtől eltekintve kórházak találhatóak immár évek óta. A legnagyobb adós az ország legnagyobb egészségügyi intézménye a MH Egészségügyi Központ vagyis a Honvédkórház, amely területei ellátási kötelezettségén túl a fegyveres testületeke és a politikai elit egészségügyi ellátásáért felelős amit a magyar kórházi átlagnál magasabb színvonalon látnak el – ez tükröződik a tartós működési hiányban is.

Ugyanakkor folyamatosan nem fizető adó közintézmények listáján találhatóak a kormányhivatalok, ezek összesített adóssága az előző havi 6,5 milliárdról 5 milliárdra csökkent – de az ez az ötmilliárd is is elég a második legnagyobb állami adós címéhez. A különböző megyei hivatalok között nagy különbségek vannak a legnagyobb adós Pest Megyei Kormányhivatal amely tartósan milliárd forintot meghaladó összegek tartozik beszállítóinak. Novemberben csökkent a Pest megyeiek adóssága, de így is meghaladta a 1,5 milliárdot.

A rendőrség is visszaküzdötte magát a tartósan nem fizető intézmények közé ami az elmúlt hónapokban nem volt jellemző: ennek ellenére november végén már 1,5 milliárd forintnyi lejárt kifizetetlen számla halmozódott a rendszerben és tűzoltóság-katasztrófavédelem adóssága és közelíti a fél milliárd forintot. Az államkincstár adatai szerint a 644 költségvetési szervből 377 küzdött lejárt adóssággal november végén – közölte a Magyar Államkincstár.”

Forrás:
Úszik a pénzben az állam – mégsem fizetnek a közintézmények; Papp Zsolt; Napi.hu; 2017. január 5.