Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Újítás a NAV-tól: adófizetés bankkártyával interneten keresztül is

Szerző: 2017. február 1.No Comments

„Interneten keresztül, bankkártyával is kiegyenlíthető lesz az adótartozás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozatosan vezeti be idén az új szolgáltatást.

Január 1-jén életbe lépett szabály szerint adótartozásukat interneten, bankkártyával is kifizethetik az adóazonosító jellel, illetve adószámmal rendelkező magánszemélyek és az egyéni vállalkozók a leggyakrabban fizetendő adónemeknél. Ilyen például a személyi jövedelemadó vagy az egészségügyi hozzájárulás. A különböző adók egyetlen tranzakcióval fizethetők, így az átutalás csak egyszeri költséggel jár.

A tájékoztatás szerint a virtuális fizetési mód az eBEV szolgáltatás része lesz, amihez ügyfélkapus regisztráció és megfelelő jogosultság szükséges.

Az új fizetési lehetőséget a NAV fokozatosan vezeti be: január végén az online felületen már összeállíthatók az átutalási csomagok, és elindíthatók a bankkártyás fizetési tranzakciók.

Február közepétől megnyílik az eBEV portálon az adószámla lekérdezéséhez kapcsolódó fizetés lehetősége: az adózók összeállíthatják az adószámla-hátralékokhoz kapcsolódó megbízási csomagokat, és elindíthatják a bankkártyás fizetési tranzakciót.

Március 15-étől a webNYK felületen lesz elérhető a jóváhagyott szja-bevallási tervezetből, illetve elektronikusan beküldött szja-bevallásból eredő fizetési kötelezettségek bankkártyás kiegyenlítési lehetősége – olvasható a közleményben.”

Forrás:
Újítás a NAV-tól: adófizetés bankkártyával interneten keresztül is; Adózóna.hu; 2017. január 31.
A bankkártyás fizetés részletes, technikai/jogi részleteket is tartalmazó ismertetése a NAV szakemberétől: Újdonság a NAV-nál: internetes bankkártyás fizetés; Kisvárdai Ágnes; Kamara Online; 2017. január 23.