Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Kiberbűnözők elleni nyomozókat toboroz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)

Szerző: 2017. február 13.február 20th, 2017No Comments

„Már folyik a nyomozók toborzása a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni főosztályára, tudta meg a Magyar Idők. A főosztály létszámát száz fővel növelik, mondta a múlt héten Papp Károly országos rendőrfőkapitány a testület 2016-os munkájának évértékelőjén. Az altábornagy az InfoRádióban pedig arról beszélt, hogy a specialista nyomozóknak az átlagnál magasabb fizetést ígér Pintér Sándor belügyminiszter.

– A készenléti rendőrségnél elkezdődött a toborzás, meglátjuk, milyen lesz a jelentkezési aktivitás. Bírom a belügyminiszter ígéretét, amely szerint az átlagnál magasabb fizetést tudunk biztosítani, ami a piaci bérekhez is közelít. Sok olyan területe van a rendőri hivatásnak – például az orvosok, a közbeszerzési szakemberek munkája –, ahol igyekszünk a piaci mértékhez igazítani az illetményeket – mondta az országos rendőrfőkapitány. Papp Károly úgy érvelt: „2014-ben látszott egy markáns emelkedés a kiberbűnözés, elsősorban a számítógépes csalások területén. A számítástechnika terjedése arra ösztökél, hogy a kiberbűnözési egység létszámát száz fővel növeljük. A következő évek-évtizedek egyik nagy kihívása a magyar, az európai és a világ rendőrségei számára a kiberbűnözéssel szembeni hatékony és határozott fellépés.” Az altábornagy leszögezte: ezt a munkát mindig a nemzetközi és a hazai társszervekkel együtt végzik a hatóságok.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság máris reagált a központi tervekre, Bucsek Gábor vezérőrnagy, budapesti rendőrfőkapitány évértékelőjén közölte: a kiberbűnözés ellen létrehozzák a csúcstechnológiai bűnözés elleni önálló osztályt.

A kiberbűnözés – villámgyors terjedése miatt – a 2016-os Kriminálexpónak is az egyik központi témája volt. Polt Péter legfőbb ügyész a rendezvény megnyitóján jelentette ki, hogy különleges jelentőségűnek tartja a kiberbűnözést, amely az élet valamennyi területét átformálja. Mint fogalmazott: sokan úgy gondolják, hogy a bűnüldözés mindig egy lépéssel a bűnözés mögött jár, ám ez bizonyos területeken épp fordítva van, a bűnüldözésben alkalmazott technikai újdonságok meglepetésként érhetik a bűnözőket. Ugyanakkor a legfőbb ügyész szerint a kiberbűnözés területén teljesen más szemléletmód és gondolkodás szükséges a hatóságok részéről.”

Forrás:
Toborozzák a kiberbűnözés elleni nyomozókat Budapesten; Szemán László János; Magyar Idők; 2017. február 13.