Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: magyartávközlés

A tervezettnél korábban vált elérhetővé a szupergyors internet több mint 230 ezer háztartás számára

Szerző: 2017. március 19.No Comments

„A Szupergyors Internet Program 2018 végéig minden magyar polgár, család és vállalkozás számára elérhetővé teszi a szupergyors internet hozzáférést.

A szupergyors internet azt jelenti, hogy otthoni és vállalati internet használati sebesség jelentősen (minimum 30 Mbit/s) felgyorsul. Az 1 millió háztartás fejlesztését célul kitűző program keretében mintegy 500 ezer háztartás számára európai uniós és hazai költségvetési támogatásból valósul meg a legalább 30 Megabites sávszélességet elérhetővé tevő fejlesztés, míg 500 ezer háztartás elérése a távközlési szolgáltatók önerős vállalása keretében valósul meg. Az önerős vállaláson alapuló fejlesztések közel fele, 230 ezer háztartás elérése sikeresen lezárult.

„A jövő a digitalizációról szól a hétköznapi életben és a gazdaságban egyaránt, ezért a magyar Kormány arra törekszik, hogy minden hazai háztartás és vállalkozás számára elérhető legyen ez az ún. szupergyors internet kapcsolat – mondta el Kara Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. A háztartások számára szükséges internetes háttér mellett a vállalkozások versenyképességének az alapját jelenti az a hálózatfejlesztési program, amely egy korszerű, jövőálló, a vezetékes és a mobil megoldásokat ötvöző hálózati infrastruktúrát teremt meg” – tette hozzá Kara Ákos.

„Az internetről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon során a polgárok akaratnyilvánítása a magyar internet jövőjét illetően világos és egyértelmű volt: a világháló legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető, segítse az oktatást, a fiatalokat, és ne fenyegesse gyermekeink biztonságát – mondta el Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. A Digitális Jólét Program egyik legfontosabb célkitűzése éppen ezért, hogy az internet mindenki számára hozzáférhető legyen! A Szupergyors Internet Program keretében megvalósuló fejlesztésekkel biztosítani kívánjuk, hogy a digitális infrastruktúra hiánya egyetlen háztartást, vállalkozást vagy közintézményt se zárjon ki a digitális világban való részvételből” – tette hozzá Deutsch Tamás.

A Kormány célja, hogy minél több vezetékes, elsősorban optikai fejlesztés valósuljon meg, de nem szabad megfeledkezni a mobil technológiákról sem, amelyek területén Magyarország a világ legjobbjai közt szerepel. Az is kiemelt célunk, hogy Magyarország az elsők között lépjen be az 5G technológia felhasználói közé. A fejlesztések első lépése a 30 Mbit/s sávszélesség elérésének biztosítása, az Európai Digitális Menetrend elvárásához képest két évvel korábban, 2018 végére. A fejlesztések azonban 2018 után sem állnak meg, hiszen a digitális átalakulás egyre magasabb elvárásokat támaszt a hálózati infrastruktúrával szemben, egyre nagyobb az igény a 100 Megabites, vagy akár az 1 Gigabites hálózati kapcsolatokra.

Az ország 170 járásában jelenleg megvalósuló, közel 1 millió háztartás internetes elérhetőségének korszerűsítése, javítása fele részben a szolgáltatók önerős vállalásából, fele részben európai uniós és hazai támogatásból valósul meg. A Kormány 55 távközlési szolgáltatóval kötött megállapodást az önerős vállalásokról, az építkezések kivitelezését elősegítő, azt könnyítő jogszabályi környezetet alakított ki, közműadó kedvezményben részesíti a fejlesztéseket, emellett folyamatos szakmai támogatást biztosít a szolgáltatók számára.

A további, közel 500 ezer, nem önerős vállalás keretében fejlesztett háztartás szupergyors internettel való ellátását a Kormány összesen 75 milliárd forinttal támogatja.

Az un. konvergencia régiókban található 143 járásában idén tavasszal indulnak meg a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések, míg a közép-magyarországi régió járásaiban 2017 őszén kezdődhetnek meg a munkálatok.

2016 év végéig az eredetileg tervezett 178 ezer háztartás helyett 230 ezer háztartást értek el az önerős fejlesztések. Az érintett falvakban és városokban így a korábbihoz képest gyorsabb, jobb minőségű internetre fizethetnek elő a polgárok és a vállalkozások. Megjelentek a 30 Mbit/s-os csomagok ott is, ahol korábban ennek a sávszélességnek csak a tizede volt elérhető. Sokak számára a mostani fejlesztéssel nyílik meg a lehetőség a 100, 200 Mbit/s-os vagy akár még nagyobb sebességű csomagok előfizetésére.

Az önerős építkezések – az 500 ezer igényhelyen felül – olyan további területeket is érintenek, ahol egy szolgáltatónál már korábban is elérhető volt a szupergyors internet. Ezeken a településeken a második szolgáltató megjelenésének köszönhetően jelentősen csökkenhetnek az előfizetési díjak.”

Forrás:
A tervezettnél korábban vált elérhetővé a szupergyors internet több mint 230 ezer háztartás számára; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2017. március 18.