Skip to main content
hírközlésInternetközigazgatás: külföldöntávközlés

Ingyenes wifi hozzáférési pontok ezreit ígéri az Európai Bizottság – pályázatok útján

Szerző: 2017. június 3.No Comments

„Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett Wifi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes internet-hozzáférési pontok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen – jelentette be az Európai Bizottság kedden.

Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el a programra, amelynek keretében 6-8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifihálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken.

„A kezdeményezés javítani fogja az összeköttetést, különösen azokon a helyen, ahol korlátozott hozzáférés van az internethez” – hangsúlyozta Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos. „A Wifi4EU üdvözlendő első lépés, de sokkal többet kell tenni a szélessávú kapcsolat EU-szintű megteremtésének érdekében” – tette hozzá.

A programra olyan települések pályázhatnak, amelyekben még nem működik ingyenes wifihálózat. Az unió a rendszer telepítését finanszírozza majd a tervek szerint, a működtetési költségeket nem.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy 2020-ig az EU minden városában elérhetővé kívánják tenni az ingyenes vezeték nélkül internetszolgáltatást.[mno.hu/MTI]”

—-

„A WiFi4EU a 2017 és 2019 közötti időszakban 120 millió eurós induló költségvetésből gazdálkodhat. Forrásait korszerű wifi-berendezések közterületeken történő üzembe állítására lehet majd fordítani.

Ki látja ennek hasznát?
Kivétel nélkül minden európai polgár
A WiFi4EU forrásainak odaítélésekor szempont lesz a földrajzi kiegyenlítettség, hogy a nagy sebességű internetkapcsolat előnyeit szerte Európában több ezer helyi közösség és az idelátogatók egyaránt élvezhessék.

  • Internet-hozzáférés legalább 6–8 ezer helyi közösségnek
  • Akár napi 40–50 millió internetelérés

Közfeladatot ellátó szervek és intézmények
A WiFi4EU forrásaira a közfeladatot ellátó szervek és intézmények, jellemzően a helyi önkormányzatok, könyvtárak, egészségügyi központok stb. pályázhatnak. A pénzből a berendezések (nyilvános internet-hozzáférési pontok) beszerzését és üzembe állítását finanszírozhatják, de nekik kell majd állniuk az internet-hozzáférés (internet-előfizetés), valamint a berendezések rendeltetésszerű üzemét biztosító karbantartás költségeit.

A közhivatalokat ez a lehetőség remélhetően arra fogja majd ösztönözni, hogy saját digitális szolgáltatásokat indítsanak a polgárok egyre nagyobb köre számára az e-kormányzat, az e-egészségügy vagy éppen az e-turizmus területén

Hogyan lehet pályázni a WiFi4EU forrásaira?
A WiFi4EU forrásainak odaítélése egyszerű és bürokráciamentes lesz: online lehet majd pályázni, a kifizetés utalványok formájában történik majd, és az ellenőrzési követelmények kevésbé lesznek szigorúak.

Az első pályázati felhívás kiírására azt követően kerül majd sor, hogy a WiFi4EU kezdeményezést az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyta (várhatóan 2017-ben). A nyertes projektek a pályázatok beérkezésének sorrendjében lesznek kiválasztva. A felhívásra elsősorban olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek révén vezeték nélküli internetkapcsolat épülhet ki az ilyen szolgáltatással sem állami, sem magáncég által le nem fedett közterületeken…[Európai Bizottság]”

Forrás:
Ingyenes wifit ígér mindenkinek az Európai Unió; mno.hu/MTI; 2017. május 30.
WiFi4EU | Ingyenes wifi-hozzáférés az európaiak számára; Európai Bizottság; 2017. június 2. (további információk)