közigazgatás: magyar

Tavaly a kormányhivatali eljárások háromnegyede nyolc napon belül lezárult

Szerző: 2017. június 9.No Comments

„A közigazgatási átalakítás következtében közelebb kerültek a polgárokhoz a jóval több ügytípus intézésére alkalmas integrált ügyfélszolgálatok, az ügyintézés olcsóbbá és gyorsabbá vált, tavaly már a kormányhivatali eljárások háromnegyede nyolc napon belül lezárult – mondta Kovács Zoltán területi közigazgatásáért felelős államtitkár az MTI-nek.
Az államtitkár a Tatán, csütörtökön kezdődött kétnapos Magyary Zoltán-emlékkonferencia szünetében nyilatkozva összegezte a közigazgatás-fejlesztési program eddigi eredményeit. Szerinte az egyik legfontosabb tennivaló a szerkezetátalakítás volt: létrejöttek a kormányhivatalok, ahová csaknem 20 szervezetet integráltak, a járási hivatalok, amelyeket nemrég meg is erősítettek, létrejött a 270 kormányablak, “ahol az ügyirat utazik, nem az ügyfél”, és ahol ma már több mint 1500 ügytípust lehet elindítani – sorolta.

A bürokráciacsökkentés során új eljárási szabályokat alakítottak ki, így meghatároztak egy 60 napos objektív határidőt, amelyen belül le kell zárni az ügyeket – folytatta. Ennek az eredménye, hogy 2016-ban 23,5 millió kormányhivatali eljárás zajlott le, ebből a járásoknál 14 millió. Az eljárások háromnegyedét (77 százalék) nyolc napon belül elintéztek. Ebben benne vannak a jellemzően egynapos okmányügyek is, de azok száma csak hétmillió – jegyezte meg. A nyolc napon belül elintézett ügyekből 12 milliót a járások bonyolítottak le.

Tavaly 1900 ügyben lépték túl a 60 napos határidőt, ezek esetében visszafizették az illetéket, illetve az igazgatási szolgáltatási díjat – fűzte hozzá.
Kovács Zoltán kitért arra is, hogy az állami rezsicsökkentés következtében ma már mintegy 14,5 milliárd forint marad a vállalkozások és az emberek zsebében, mivel ennyi igazgatási szolgáltatási díjat és illetéket nem kell kifizetni az ingyenessé vált okmánycserék, eljárások esetében.

Az államtitkár arról is beszélt, megerősítették a járási hivatalokat, hogy minél közelebb vigyék az ügyeket a lakossághoz. A központi hivatalok, vagyis a 90 háttérintézmény felét megszüntették, részben jogutódlással, és hatásköreiket felülvizsgálták. Összesen 1600 hatáskört tekintettek át, ebből mintegy 500-at a központi hivataloknál, amelyeknél ezekből csak 200 maradt, a járási hivatalokhoz 36 került, a kormányhivatalokhoz 250. A megyei kormányhivataloknál lévő 1100 hatáskörből 910-et leadtak a járásokhoz, megyei szinten 140 maradt – részletezte.

Az ügyintézés országos lehetőségeit jellemezve az államtitkár azt mondta: a települési önkormányzatok háromnegyedénél, 2300 településen tartanak fenn valamilyen szintű állami ügyintézést.”

Forrás:
Tavaly a kormányhivatali eljárások háromnegyede nyolc napon belül lezárult; Miniszterelnökség; 2017. június 8.