Skip to main content
egészségügygazdaságközigazgatás: magyartársadalom

Egészségügy 5 Dimenzióban. Az egészségügy fejlesztésének lehetséges irányairól és a megvalósítás feltételeiről – a XXI. század második évtizedében (konferencia)

Szerző: 2017. augusztus 5.No Comments

Program

09:00
Köszöntés és nyitó ceremónia

09:10 – 09:30
Szolgáltatás, hivatás, vagy mindkettő? A „gyógyító küldetés” erkölcsi értékvesztése, valamint a helyreállítás szükségessége napjainkban. Az orvoslás humán értékeinek demisztifikációjáról. A nagy kérdés: képesek leszünk-e megújítani az orvosi munka elemeit, a magas szintű szaktudás és a szolgálat szintézisét?
Bevezető előadást tart: Med. habil. Dr Matkó Ida MD, PhD egyetemi docens, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosa, a betegek jogait védő Szószóló Alapítvány képviselője

09:30 – 9:45
A „félresiklott rendszerváltás”. Az egészségi állapotot meghatározó társadalmi tényezők jelentőségéről a „szabadjára engedett kapitalizmus” körülményei között. Az „öt hatalmas gonosz” rombolásáról.
dr Gilly Gyula szakértő, Budapesti Corvinus Egyetem

9:50 – 10:05
Robbanásszerű változások a fejlett világ egészségügyében. Mibe kerül ma a tíz legfontosabb betegségcsoport korszerű gyógyítása és mibe kerülhet még a tudomány és a technika páratlan fejlődése során? Mitől javulhat a gyógyítás eredményessége és a hatékonysága? Innovatív elképzelések az egészségügyi ellátási rendszer megújítására.
dr Oberfrank Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója, az MTA „Elnöki Bizottság az Egészségért” tagja

10:10 – 10:25
„Megállítható-e a magyar egészségügy leszakadása a Visegrádi országokétól?” A magyar egészségügy és a Visegrádi országok egészségügyének összehasonlító elemzése.
Prof. Dr Orosz Éva egyetemi tanár, az MTA doktora, ELTE Társadalomtudományi Kar, Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Szakcsoport vezetője

10:30 – 10:45
Mire futja és mire nem az egészségügy 2018-as évi tervezett költségvetéséből? Mit lehet tenni a (részben) mesterségesen felduzzasztott várólisták és az egészségügyi ellátás egyre szaporodó vadhajtásai ellen?
dr Sinkó Eszter SE EMK főigazgató-helyettese, a Magyar Tudományos Akadémia „Elnöki Bizottság az Egészségért” tagja

10:45 – 11:00
Hosszú út vezet az „ígéret földjére”. Társadalmi konfliktusok forrása lehet, ha az egészségügy kettészakad szegény, illetve gazdag ellátásra. A megelőzéshez szükséges többletforrás mértéke csupán a GDP 2%-a
dr Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke

11:00 – 11:25 Szünet

11:30 – 11:45
Vihar előtti csend… Hadüzenet a „tisztességtelen piaci magatartás” követőinek. A Primus azt javasolja, hogy a kisebb magánszolgáltatókat is kössék rá az online pénztárgépekre és vezessék be az e-számlát…
Leitner György, a Primus Egyesület ügyvezetője, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója

12:15 – 12:30
Ha megkérdezne a miniszter: Milyennek képzelné el Ön Budapest sürgősségi ellátórendszerét? Két-három éven belül megújulhatna a főváros sürgősségi ellátása!
dr Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke

12:30 – 12:40
A hallgatás – beleegyezés. Novembertől élesben megy az utóbbi idők legjelentősebb egészségügyi informatikai fejlesztése, az EESZT használata. 10 kórházból, 25 háziorvosból és 35 patikából álló reprezentatív mintán vizsgáztatták a rendszert.
Szabó Bálint Állami Egészségügyi Ellátási Központ Projektfenntartási Igazgatóság, EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály főosztályvezetője

12:45 – 12:55
Az EESZT próbaüzeme során szerzett felhasználói szemléletű, gyakorlati jelentőségű tapasztalatokról világosan, röviden és közérthetően.
Dr Horváth Lajos stratégiai igazgató, Budai Irgalmasrendi Kórház

13:00 – 14:00 Ebédszünet

14:00 – 14:15
Mit kíván a magyar (házi)orvos! A praxis finanszírozási anomáliákról, önkormányzati támogatási lehetőségek hiányáról, üres körzetek betöltésének problémájáról, pályázati lehetőségekről, háziorvosi ügyelet problémáiról, csoportpraxisról, svájci modellről, a tervezett népegészségügyi feladatok ellátásáról, az EESZT való kapcsolódás háziorvosi aspektusairól stb. Egyszóval mindarról, ami jelenleg az alapellátás orvosait a legjobban érdekli és leginkább ingerli – tények, vélemények slágvortokban.
dr Selmeczi Kamill Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöke

14:15 – 14:25
A járóbeteg-szakellátás helyzete, fejlődési lehetőségei és kapcsolata az alapellátással. Mennyiben segíti a lakosság közeli definitív betegellátást az „ötmilliárd forintos pályázati lehetőség az egynapos ellátások fejlesztésére” című programcsomag annak megvalósulása után?
dr Pásztélyi Zsolt Medicina 2000 Magyar Járóbeteg-Szakellátási Szövetség elnöke

14:30 – 14:40
Működőképes betegirányítási modell – Somogyban. Az OnkoNetwork másfél éves működésének tanulságairól – és a hogyan tovább kérdése? Beszámoló egy projekt bevezetésének tapasztalatairól a „türelmi idő” letelte után.
dr Moizs Mariann (PhD) Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház Kaposvár, főigazgatója

14:45 – 15:00
Az orvostechnológia fejlődése, valamint alkalmazásának és fentarthatóságának követelménye – felhasználói, működtetői aspektusból nézve.
dr Tamás László János a Petz Aladár Megyei Oktatókórház-Rendelőintézet főigazgatója

15:00 – 15:15
A magyar egészségügyi ellátórendszer fejlesztésének lehetséges irányairól és a megvalósítás feltételeiről a XXI. század második évtizedében – nyugat-európai országok tapasztalatai alapján.
dr Mikola István korábbi egészségügyi miniszter, kórházszövetségi elnök, jelenleg a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára

15:30 – 16:15
Az egészségügyi tárca aktuális egészségügy-politikai elképzeléseiről, kormányzati tervekről és a megvalósítás ütemezéséről. Hol szerepel ma az egészségügy korszerűsítési programja, az alapellátás megerősítése, új alapokra helyezése és az Egészséges Budapest Program megvalósítása a kormány prioritási listáján?
dr Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Konferencia adatai:
Konferencia címe: Egészségügy 5 Dimenzióban XXI. konferencia
Időpont: 2017. augusztus 31.
Helyszín: Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget Star Auditórium, Budapest
Kontakt személy: Dr. Kovács Zoltán, Telefon: 20/9833-071
e-mail: konferencia@oen.hu

Forrás:
„Egészségügy 5 Dimenzióban”; Önkormányzati egészségügy napok; 2017. augusztus