közigazgatás: magyar

Hatékony ítélkezés a számok tükrében – Elkészült a bíróságok 2016. évi ügyforgalmi beszámolója

Szerző: 2017. augusztus 13.No Comments

„Az Országos Bírósági Hivatal elkészítette a bíróságok ügyforgalmáról szóló 2016. évi beszámolóját. A kiadvány betekintést nyújt az elmúlt év ítélkezési tevékenységébe, megmutatja a stratégiai célok alapján kitűzött és megvalósított feladatokat, az elért eredményeket.

Évente közel másfél millió ügy érkezik a bíróságokra és bár a peres ügyek száma nőtt az elmúlt évhez viszonyítva, a hatékonyabb ítélkezésnek és az összehangolt igazgatási munkának köszönhetően a befejezett ügyek száma 2,4 százalékkal haladta meg az érkezett ügyek számát. Az ügyforgalmi adatok javulása együtt járt a magas szakmai színvonal megtartásával, országos összesítésben javultak a hatályon kívül helyezési mutatók is.

Országosan az ügyek 88%-a fejeződött be jogerősen első fokon, járásbírósági szinten, polgári ügyszakban pedig az ügyek 92%-a emelkedett jogerőre első fokon. A példaértékű erőfeszítések eredményeképpen 2016-ban egy éven belül befejeződött a peres ügyek 88%-a, a folyamatban maradt ügyek száma a megelőző évihez képest 10%-kal csökkent.

Az OBH 2016. évi ügyforgalmi beszámolója itt megtekinthető.”

Forrás:
Hatékony ítélkezés a számok tükrében – Elkészült a bíróságok 2016. évi ügyforgalmi beszámolója; Országos Bírósági Hivatal; 2017. július 28.