egészségügyközigazgatás: magyar

Milliárdokért szereznek be orvosi gépeket Budapestre

Szerző: 2017. augusztus 14.No Comments

„Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a fővárosi kórházfejlesztési projekthez kapcsolódó, összesen 21 milliárd forint keretű, orvosi gép-műszer vásárlását célzó közbeszerzést. Emellett készülnek azok az önkormányzati testületi előterjesztések is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a jelentősebb bontásokkal, építkezésekkel járó kórházi átalakítások megfeleljenek a helyi szintű jogi szabályozásoknak – értesült a Magyar Idők.

Két tucat kórház számára összesen több mint 21 milliárd forint értékben szerez be még az év végéig orvosi gépeket és műszereket, valamint informatikai eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház).

Az egyenként 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti forrásból többek között 2 új MR-t, 5 CT-t, egy sugárkezeléshez szükséges lineáris gyorsítót és négy nagy érfestő készüléket vásárolnak központi közbeszerzéssel a fővárosi és Pest megyei kórházaknak.

A régió kórházi fejlesztését célzó Egészséges Budapest program (EBP) keretében biztosított kormányzati pénzből emellett számos korszerű endoszkóppal, mikroszkóppal, műtéti eszközzel, valamint több száz modern betegággyal is gyarapodnak az érintett intézmények. A közbeszerzést várhatóan még augusztusban kiírják, és a tervek szerint az új gépeket év végéig üzembe is helyezik – közölte lapunk érdeklődésére az EBP miniszteri biztosa.

Cserháti Péter jelezte: közben már javában zajlanak azoknak az épületfelújítási munkáknak az előkészületei, amelyekre mintegy 11 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a kormány döntése alapján.

A pénzből energetikai beruházások – nyílászárócsere, szigetelés, fűtés-korszerűsítés stb. – valósul meg 8 közép-magyarországi kórházban. Ezek a Szent Imre, a Szent János, a Szent Margit, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, a Jahn Ferenc Dél-pesti és a Baj­csy-Zsilinszky Kórház, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI, Amerikai út), valamint a kistarcsai Flór Ferenc Kórház, vagyis elsősorban azok az úgynevezett társkórházak, amelyek a három, szuperkórházként aposztrofált centrumkórház mellett hivatottak biztosítani a régió egészségügyi ellátását.

Ezeket a munkálatokat ugyan legkésőbb az uniós ciklus végéig, 2020-ig kell csak lezárni, a cél azonban az, hogy ennél lényegesen gyorsabban megvalósuljanak a tervek, a kivitelezési munkálatoknak ezért már 2018-ban el kell kezdődniük – hangsúlyozta Cserháti Péter.

Ezen építkezésekhez, de különösen az észak-pesti, a dél-pesti és a zöldmezős beruházásban megvalósuló dél-budai szuperkórházi beruházásokhoz ugyanakkor sok helyütt az önkormányzati településrendezési szabályzatokat is módosítani kell.

Ezek előkészítése már zajlik, egyúttal készülnek azok a szerződéstervezetek is, amelyeket az érintett 11 kerületi önkormányzat, illetve a főváros kötne meg az ÁEEK és az EBP vezetésével annak érdekében, hogy a projektek mindenütt fennakadás nélkül, a kormány rendeletének megfelelően kiemelt beruházásként valósulhassanak meg – közölte a miniszteri biztos. Az előterjesztések – amelyek értelmében a talajvizsgálati és egyéb költségeket az EBP Programiroda állja a kormány által biztosított tervezési költségvetéséből – már kora ősszel bekerülhetnek az érintett önkormányzatok közgyűlései elé.”

Forrás:
Milliárdokért szereznek be orvosi gépeket Budapestre; Haiman Éva; Magyar Idők; 2017. augusztus 9.