Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Mindenkinek jobb, ha a NAV csak segít

Szerző: 2017. szeptember 3.No Comments

„Ősszel kerül a parlament elé az adóeljárások legtöbb lényeges pontját meghatározó új kódex. Az adózás rendjéről szóló törvény tervezetét nemrégiben vitára bocsátotta a kormányzat, a szaktárcához több javaslat, észrevétel is befutott – erről beszélt a Magyar Időknek adott interjújában Tállai András.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője, a nemzetgazdasági miniszter helyettese elmondta: a készülő jogszabály több, európai léptékkel is egyedülálló megoldást tartalmaz majd, a hivatal például – mentorálás keretei között – segítséget nyújt a kezdő vállalkozások elindulásához.

Erről szólva kifejtette: gyakorta jelent gondot, hogy a kezdő gazdasági szereplők nem tudják, pontosan mit vár el tőlük a jogrend, emiatt pedig akár zátonyra is futhat az egyébként haszonnal kecsegtető ötlet. A jelenség a magyar gazdaság versenyképességét is befolyásolhatja. Az adóhivatal ugyanakkor ismeri azokat a tényezőket, amelyek problémát, nehézséget okozhatnak a kezdő vállalkozásoknak. Ezt szem előtt tartva a NAV a jövőben szóban vagy írásban tájékoztatást nyújt majd minden érdeklődőnek a kezdeti adókötelezettségekről, a szükséges információkról. Ezek után fél éven keresztül személyre szabott segítséget is kaphatnak a vállalkozók az adóhivataltól. A miniszterhelyettes úgy vélekedett: az állam, a hatóság és az adófizetők is akkor járnak a legjobban, ha a NAV több erőforrást fordíthat a segítségnyújtásra, mint a szankcionálásra.

Tállai András kitért arra is, hogy a gazdasági szereplők működését az alacsony adó is nagyban segítheti. Emlékeztetett: az EU-ban Magyarország szedi a legalacsonyabb társasági adót. Utalt emellett arra is, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójába az elmúlt fél évben majdnem ötvenezren léptek be, így már nagyjából minden negyedik hazai vállalkozás katázik. Eközben idén megduplázódott a kivások, vagyis a kisvállalati adó szerint adózók száma.”

Forrás:
Mindenkinek jobb, ha a NAV csak segít; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. augusztus 30.