Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az állami ingatlangazdálkodás új irányai

Szerző: 2017. október 15.No Comments

„Idén első alkalommal rendezték meg az „Ingatlangazdálkodás a közfeladat ellátás szolgálatában” c. konferenciát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. szervezésében 2017. október 12-én.
A konferencián ismertették az új alapokra helyezett állami ingatlangazdálkodás és racionalizált eljárásai főbb jellemzőit. Ennek kapcsán Boros Anita vagyonpolitikai államtitkár feladatait is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a korábbi években az ingyenes önkormányzati tulajdonba adás volt az állami vagyoni körből történő kikerülés legjellemzőbb formája. 2015-től ezzel szemben a közfeladat ellátáshoz nem szükséges ingatlanelemeknek az Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül történő értékesítése, a közfeladat ellátásához szükséges vagyonelem-átcsoportosítások tekintetében pedig az állam tulajdonjogát megtartó egyéb hasznosítási jogcímek alkalmazása került előtérbe.

A hatékony ingatlangazdálkodás érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vagyonpolitikai Államtitkársága egy Ingatlangazdálkodási Munkacsoportot hozott létre, melynek feladata egyrészt az állami cégek együttműködésének összehangolása, másrészt az ingatlanok üzemeltetési, hasznosítási, értékesítési kérdéseinek megvitatása és javaslatok kidolgozása.

Az állami ingatlangazdálkodás új irányának jellemzője, hogy a fejlesztésekre az uniós támogatások mellett a magyar állam egyre nagyobb összegű saját forrást biztosít. Ilyen célterület a diákok tanulási és sportolási feltételeinek javítását célzó Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program, a helyi gazdasági élet élénkítését szolgáló ipari park fejlesztések a Modern Városok Program keretében, és a közúti infrastruktúra beruházások.

A rendezvényen a szakma állami, önkormányzati és tudományos képviselői, szakemberei vettek részt. Az ingatlangazdálkodás közlekedési ágazati sajátosságait Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár ismertette.”

Forrás:
Az állami ingatlangazdálkodás új irányai; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2017. október 12.