Skip to main content
egészségügytörvények, határozatok

Késik a háziorvosok kollegiális vezetési rendszerének bevezetése

Szerző: 2017. október 29.No Comments

„Bár a szerda esti Magyar Közlönyben számos, az egészségügyet érintő rendelkezés megjelent, a kollegiális vezetői rendszerről szóló miniszteri rendelet nem volt közöttük.

Az alapellátási törvényt 2015. július 5-én fogadta el a parlamenti többség, ám az ahhoz kapcsolódó rendeletek igen lassan készülnek el. A kollegiális vezetői rendszerről szóló rendeletcsomagot június közepén küldték közigazgatási egyeztetésre az érintett szakmai szervezeteknek és hivataloknak. A MedicalOnline úgy értesült, hogy az erőforrás minisztérium a beérkezett vélemények alapján el is készítette a rendelet végleges szövegét, amit azonban mindmáig nem hagytak jóvá, ezért nem is jelenhetett meg. Mindezt megerősítette lapunknak az egészségügyért felelős államtitkárság is, amely a napokban arról tájékoztatott, hogy „a kollegiális rendszerről szóló előterjesztés elkészült, elfogadásra vár”.

Hogy a miniszteri szintű rendelet hol akadt el – egyes vélemények szerint még a minisztériumban, mások szerint a Miniszterelnökségen –, azt pontosan nem sikerült megtudnunk, azt azonban igen, hogy valamennyi szakmai rendelet erős politikai szűrőn esik át a közelgő országgyűlési választások tükrében.

Pedig talán éppen a kollegiális vezetői rendszer az, amire pozitív várakozással tekint a háziorvosi kar, hiszen számos, jelenleg a rendszert terhelő problémára megoldást remélnek annak bevezetésétől. Évek óta nincs irányító szervezet, amely összefogná és egységesítené a körzetekben folyó munkát, ahogyan olyan sem, amely támogatást nyújtana a háziorvosoknak szakmai kérdésekben, egységesen tájékoztatná a kollégákat az alapellátást érintő változásokról. Az alulról építkező kollegiális rendszer – amely területi, megyei és országos szinten épülne ki – javítaná a betegellátás minőségét azáltal is, hogy az alapellátást összeköti az ellátórendszer különböző szintjeivel, hiszen a megyei vezetőknek többek között az is feladatuk lenne, hogy területükön mediálják a kapcsolatokat a praxisok és a szakellátás között.

A kollegiális vezetői rendszerről szóló rendeletben – ma már úgy tűnik, meglehetősen optimistán – még úgy tervezték, hogy idén augusztus 1-je és szeptember 30-a között választhatják meg a háziorvosok a munkájukat felügyelő és koordináló területi kollegiális vezetőket, míg az országos vezetőt november 1-jén nevezte volna ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bíráló bizottsága. Nyár elején még Ladányi Márta, egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár is úgy fogalmazott, hogy már ősszel szeretnék lebonyolítani a területi és a megyei kollegiális vezetők megválasztását, valamint az országos vezető kinevezését. Igaz, akkor a szakpolitikus úgy vélte, hogy heteken belül kihirdetik a törzskartonokra vonatkozó rendeletet, így a kollégák idén ősszel már a gyakorlatban is találkozhatnak az egységes betegkartonnal. Ehhez képest a vonatkozó szabályozás csak az október 25-ei Magyar Közlönyben jelent meg, és csak jövő év július 1-jétől vezetik be a praxisokban.

Mivel a nyáron nem sikerült életbe léptetni a kollegiális rendszerre vonatkozó szabályokat, így ebben az évben már biztos, hogy az sem valósulhat meg, leghamarabb jövőre választhatnak területi vezetőket a háziorvosok, majd épülhet ki az országos hálózat. Kérdés, hogy mindezek után mikor valósulhat meg az ígért, és szintén a minőségi betegellátást szolgáló új indikátorrendszer.

Bár a kormányzat a kommunikáció szintjén kiemelten kezeli az alapellátást, és az elmúlt három évben 390 ezer forinttal növelte a praxisok finanszírozását, arra mégsem fordít kellő figyelmet, hogy a háziorvosi ellátás a definitív, minőségi gyógyítás irányába fordulhasson, bár a szakpolitika mellett a szakma is egyre inkább ezt szorgalmazza.”

Forrás:
Kollegiális vezetői rendszer: már csak jövőre; Tarcza Orsolya; MedicalOnline; 2017. október 27.