közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaszakirodalom

Új megoldások a bürokráciacsökkentésre: szoftverrobotok a közigazgatásban (Robotic Process Automation – RPA)

Szerző: 2017. december 17.szeptember 18th, 2019One Comment

Az IFUA Horváth & Partners Kft. és az eGOV közös megoldása a bürokráciacsökkentésre. Kivonatos összeállítás, a teljes cikk a végén található linken érhető el a Controlling Portálon!

Nemzetközi felmérés szerint a Robotic Process Automation (RPA) jelentősen képes növelni az adminisztratív folyamatok hatékonyságát. Legalább 10%-os megtakarítást várnak a pénzintézeti szektorban a szoftverrobotoktól, amelyek a munkaerővel kapcsolatos kockázatokat is képesek lesznek lényegesen csökkenteni – derült ki a Horváth & Partners német nyelvterületen végzett 2017-es felméréséből.

Hogyan működik a Robotic Process Automation (RPA)?
A Robotic Process Automation (RPA), vagy a munkafolyamatok robotizálása speciális szoftverek intenzív használatát jelenti olyan tevékenységek végzésére, melyeket rendszerint emberek végeznek.

A szoftverrobot

 • emberi tevékenységeket „imitál”,
 • a meglévő infrastruktúrán, a meglévő alkalmazásokkal dolgozik nulla vagy minimális emberi beavatkozással,
 • kontrollált működésű,
 • egyszerűen implementálható, mert nem igényel nagy rendszerintegrációs feladatokat, a meglévő informatikai rendszerekre ráültethető,
 • folyamatos működést tesz lehetővé (24/7): nem beteg, nem megy szabadságra,
 • de ugyanúgy költséget generál, user ID-t használ, mint az emberi erőforrás (természetesen összességében kisebb költséggel működik).

A szoftver segítségével virtuális munkaerőt hozunk létre, amelyik pontosan ugyanúgy használja az informatikai rendszereket mint az emberek. A szoftverrobot lényegében ugyanazt a munkafolyamatot hajtja végre, mint az ember – csak lényegesen gyorsabban és magasabb minőségben, kevesebb hibával.

Szoftverrobotok a közigazgatásban
Nagyon fontos különbség az RPA és a korábban jellemző monumentális workflow automatizációt támogató IT bevezetési projektek között, hogy az RPA rendszerek nem igénylik a meglévő informatikai rendszerek alapvető megváltoztatását, nem követelnek meg hatalmas rendszerintegrációs feladatokat. Az RPA megoldás a meglévő rendszerekre „ül rá”, a meglévő alkalmazásokat kapcsolja össze, ily módon akár hetek alatt bevezethető egy működőképes megoldás egy-egy folyamatra. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha megváltozik az ügyintézési folyamat vagy az alkalmazandó sablon, akkor az RPA megoldást rövid idő alatt az új folyamathoz lehet igazítani, nem kell több éves változáskezelési projekteket definiálni.

Bürokráciacsökkentés a magyar közigazgatásban
A közigazgatás átfogó modernizálására – az Általános Közigazgatási Rendtartás (Ákr.) és az elektronikus ügyintézési törvény (e-ügyintézési tv.) hatályba lépéséhez kapcsolódóan – egyedülálló lehetőség nyílik 2018-ban. A fejlett gazdaságú országokban közel egy évtizede ismert és az elmúlt néhány évben rohamosan terjedő RPA-technológiák közigazgatási bevezetését érdemes néhány, erre kiválasztott területen elkezdeni.
Közigazgatási RPA pilot projekteket lenne célszerű indítani az automatikus, „sommás” döntéshozatal és más munkafolyamatok támogatására, majd az eredmények tapasztalatai alapján a megoldást minél több területre kiterjeszteni.

A fentiek alapján, lehetséges közigazgatási RPA-pilot területként az alábbi állami feladatellátási esetek valamelyikét lenne célszerű kijelölni:

 • Központi ügyfélszolgálati feladatok;
 • Az Ákr. 40.§ szerinti automatikus döntéshozatali eljárás megvalósításával az okmány-ügyintézés támogatása;
 • Adattisztítás, törzsadat karbantartás a nemzeti adatvagyon körébe sorolt nyilvántartásoknál;
 • Az európai uniós források kihelyezésének támogatása a normatív típusú pályázati támogatások esetében;
 • Egyes e-ügyintézés biztosítására kötelezett szervek adminisztratív támogatása;
 • Bármely, digitális megoldásokra nyitott közigazgatási intézmény sztenderd munkafolyamatainak automatizálása.

Az új technológiák itt dörömbölnek a közigazgatás ablakán. A következő forradalmat talán a blockchain hozza majd el – de az RPA már itt van, ma is létező, kipróbált és bevált technológia, amely végre elérhető közelségbe hozhatja a bürokrácia érezhető mértékű, tartós leépítését.”

Forrás:
Szoftverrobotok a közigazgatásban. Az IFUA Horváth & Partners Kft. és az eGOV közös megoldása a bürokráciacsökkentésre; Tanács Zoltán (partner, IFUA Horváth & Partners Kft.), Sántha György (vezető tanácsadó, eGOV); Controlling Portál; 2017. december 13.
Lásd még: Robotic process automation Wikipédia
A szoftverrobotok (Robotic Process Automation) további hírei a Controlling Portálon: Robotok hódítják meg a pénzintézeteket; 2017. szeptember 12. és Robotok pénzügyi munkakörökben; 2017. október 10.
Lásd még:
Every RPA, AI and IA term explained – Thoughtonomy