gazdasághírközlésInternettávközlés

Az országban elsőként, több ezer felhasználó kezdheti használni a Szupergyors Internet Program új, nagysebességű hálózatát Tégláson

Szerző: 2018. február 4.No Comments

„Az országban elsőként adtak át nagy sávszélességű hálózatot a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében 2018. január 30-án, Tégláson. A 166,7 millió forintból megvalósult fejlesztés több mint hatezer helyi lakost érint.

A komplex kormányzati program megvalósítása révén 2018 végére minden magyar háztartásban elérhetővé válik a legalább 30 Mb/s sebességű internet-hozzáférés. A piaci szereplők és a kormányzat közös munkájának eredményeként a SZIP által kitűzött cél elérése terv szerint halad, országszerte 56 milliárd forint uniós támogatással közel 150 milliárd forint értékű beruházás valósul meg pályázati és önerős forrásból.

„A téglási fejlesztéseknek köszönhetően mára a 2027 háztartási, vállalkozási és közintézményi végponton keresztül több mint hatezer helyi lakos számára már elérhető az 1 Gb/s sávszélességű internet-hálózat.”– mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Tasó László, a tízezer főnél kevesebb lakosú települések fejlesztéséért felelős államtitkár kiemelte: „A vidéki települések megmaradása és versenyképessége a legfontosabb törekvése minden politikusnak és minden kormánynak.”

A Hajdúhadházi járásban a folytatódó fejlesztéseknek köszönhetően 591,6 millió forintos beruházás mellett, 5187 végponton keresztül, több mint húszezren használhatják majd a világhálót.

A téglási hálózatot a hazai tulajdonú Eurocable Magyarország építette ki, melynek köszönhetően 1 Gb/s sávszélességű internetet használhatnak és televíziós szolgáltatásokat vehetnek igénybe a település lakosai.”

Forrás:
Több ezer felhasználó a Szupergyors Internet Program új, nagysebességű hálózatán; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2018. január 30.