gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A júliusban induló online számlázási rendszer problémái

Szerző: 2018. február 18.No Comments

„Júliustól élesben is elindul az online számlázás rendszere Magyarországon. Sürgeti az idő a vállalkozásokat, akiknek az új rendszerrel ráadásul a számlakibocsátást követő azonnali adóellenőrzésre is fel kell készülniük. Ha ezt nem tudják teljesíteni, akár számlánként 500 ezer forintos bírságra is számíthatnak majd – hívja fel a figyelmet az EY.

Közzétette a harmadik, egyben az utolsó módosítási csomagot is a Nemzetgazdasági Minisztérium az online számlázás rendszerének kiépítéséről. A rendelet legkorábban mégis csak áprilisban jelenhet meg, hiszen a tervezetet egy bejelentési eljárás keretében még az Európai Unió bizottságának is el kell fogadnia – tájékoztatott Molnár Péter, az EY szenior menedzsere.

Úgy fogalmazott: „A korábban ismert terveknél is jóval bonyolultabb – az októberben közzétett 200 oldalas technikai specifikációkon felül további 400 oldalas műszaki feltételeknek kell megfeleltetni az online számlázó rendszereket, miközben a rendelet még mindig nem végleges. Ez jelentős kockázatot és koncentrált IT kapacitást követel meg a hazai cégektől, akik közül többen nem is tudják elkezdeni a belső fejlesztéseket a végleges rendelet hiányában”.

Komplex technikai specifikáció
A szakember szerint ugyanakkor nem csak a komplex technikai specifikáció jelenthet nehézségeket a cégek számára. A korábbi tervekkel ellentétben ugyanis eltörölték a 24 órás határidőt, így a cégeknek a számlakiállítást követően azonnal adatot kell szolgáltatniuk az adóhatóságnak, míg Spanyolországban – ahol szintén hasonló rendszer működik – ugyanerre négy teljes munkanapja van a vállalatoknak.”

Forrás:
Indulhat a számlázó szoftverek online bekötése; Hunyor Erna Szofia; Híradó.hu; 2018. február 14.
Lásd még: Online Számla; Nemzeti Adó- és Vámhivatal (az online számlázásnak szentelt webhely: teszt lehetőség, alapvető információk, műszaki dokumentáció stb.)
Júliustól indul az online számlázás; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2018. január 17.