Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Pomázé az ország egyik legátláthatóbb honlapja

Szerző: 2018. május 1.No Comments

„Magasan felülmúlva az országos átlagot, a jogszabályok által előírt közérdekű adatok feltöltöttsége több mint 80 százalékos a pomázi önkormányzat honlapján – derül ki az eDemokrácia Műhely Egyesület friss felméréséből. Ez az arány az egyesület legutóbbi reprezentatív felmérésekor átlagosan 17 százalék volt az ország önkormányzati honlapjainál. A Pest megyei település a gazdálkodási adatok közzétételében különösen jól teljesített: az előírt információk 97 százaléka megtalálható Pomáz honlapján.

Egy híján 250 szempont alapján Pest és Fejér megyei önkormányzatok honlapjainak átláthatóságát vizsgálta az eDemokrácia Műhely Egyesület, amelyek nagy részét az információszabadság törvény írja elő. Általánosságban elmondható, hogy a weboldalakon található közérdekű információk feltöltöttsége továbbra is rendkívül alacsony – mutatott rá a tanulmány, amelynek elkészültét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Az egyesület egy korábbi vizsgálata alapján elmondható, hogy a magyar települések átláthatósága nemzetközi összehasonlításban kifejezetten alacsony. A jogszabályok által előírt közérdekű adatok feltöltöttsége 2015-ben átlagosan 17 százalék volt a honlappal rendelkező önkormányzatoknál. Így a Pomáz által elért 80 százalék egészen kiemelkedő eredménynek számít. A város az információszabadság törvény által előírt szervezeti és személyzeti adatok 88,5, a tevékenységre és működésre vonatkozó információk 78,2, a gazdálkodással kapcsolatos tudnivalóknak pedig a 97 százalékát teszi elérhetővé honlapján.

Utóbbi, kiemelkedő feltöltöttségi arány azt jelenti, hogy az önkormányzat egy adattípust leszámítva minden, az információszabadság törvény által előírt gazdálkodási adatot feltöltött a honlapjára. Az egy kivétel a „szervre vonatkozó egyéb ellenőrzések, vizsgálatok nyilvános megállapításai”. Ez az adatfajta az eDemokrácia Műhely legutóbbi reprezentatív vizsgálata során az országban semelyik önkormányzat honlapján nincs fent. Hasonlóképp hiányzik országszerte, hogy feltegyék az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek nyilvános megállapításait – Pomázon viszont ilyennel is találkozhatunk.

Szintén országosan nagy a hiányosság a tervezetek, koncepciók közzététele terén, amelyek elvétve fordulnak elő egy-egy önkormányzatnál, Pomázon azonban ezek is felkerülnek a honlapra, és véleményezhetők.

A jó gyakorlatok között érdemes megemlíteni, hogy az önkormányzat honlapján RSS-hírcsatorna, a képviselők vagyonnyilatkozataira és a talált tárgyakra vonatkozó menüpont is elérhető.

Mint Szabóné dr. Bartholomaei Krisztinától, Pomáz jegyzőjétől megtudtuk, az eredményekhez az is hozzájárul, hogy Pomáz rendelkezik olyan szabályzattal, amely a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének teljesítésére vonatkozik a polgármesteri hivatalon belül. Ebben meghatározták, hogy melyik adatfajta publikálása és rendszeres frissítése melyik szervezeti egység feladatai közé tartozik. A rendeletet érdemes más önkormányzatoknak is mintaként figyelembe venni.

– Sajnos örülnünk kell, ha egy önkormányzat betartja a jogszabályokat, és felteszi a honlapjára a jogszabályok előírt adatokat – mondta a felmérés kapcsán Klopfstein-László Kornél, az eDemokrácia Műhely kutatásvezetője. Mivel ezen előírásoknak semmilyen szankciójuk nincs a mai napig, ezért az önkormányzatok egyszerűen nem veszik komolyan ezeket a jogszabályokat, és nagyon hiányosan tesznek eleget nekik.

Az eDemokrácia Műhely Egyesület néhány éve tudatosan azzal foglalkozik, hogy a közérdekű adatok minél nagyobb körét tegyék nyilvánossá az önkormányzatok. Eddig a településeknek próbáltak segíteni, hogy teljesítsék a törvényi kötelezettségeiket. Legutóbbi projektjük, amelyhez a kutatás is készült, a másik oldalról közelít, és a helyi közösségeket képviselő civilek közreműködését kívánja támogatni az önkormányzati átláthatóság megteremtésében. ”

Forrás:
Pomázé az ország egyik legátláthatóbb honlapja; eDemokrácia Műhely Egyesület; 2018. április 28.
Kapcsolódó dokumentum: Közzétételi szabályzat; Pomáz Város Önkormányzata