Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarművelődés

A pénzügyi tudatosság fejlesztése és a készpénzhasználat visszaszorítása áll az új cselekvési terv középpontjában

Szerző: 2018. július 28.No Comments

„A kormány elfogadta a a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégiához kapcsolódó első kétéves cselekvési tervet.
A pénzügyi jártasság és a pénzügyi ismeretek megfelelő elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy tudatos, megfontolt és ésszerű döntések szülessenek. Az optimálishoz közelítő családi pénzügyi döntések stabil és tervezhető jövőképet biztosítanak, gyarapítják a családot és az egyént egyaránt. Ennek elérése érdekében az általános pénzügyi kultúrát meg kell alapozni,majd folyamatosan fejleszteni kell. Kiemelt társadalmi és gazdasági prioritás a pénzügyi tudatosság és magabiztosság megerősítése, ugyanis a tudatos (pénzügyi) fogyasztói magatartás hozzájárul a gazdaság növekedéséhez és a pénzügyi intézményrendszer stabil, egészséges működéséhez és Magyarország versenyképességének növeléséhez, a családok életminőségének javításához.

E célok elérése érdekében alkotta meg és fogadta el a Kormány a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégiát. Az elkészült stratégia 7 évet ölel fel 2017-től 2023-ig, amely kétéves cselekvési tervekből épül fel.

Az első kétéves periódus (2018-2019) cselekvési terve a stratégiában lefektetett 7 fő cél, így különösen a tudatos pénzügyi magatartás megalapozását és a pénzügyi edukáció megteremtésének lépéseit és feladatait mutatja be, amely programokra és azok eredményeire a következő évek kezdeményezéseit is építeni lehet majd.[Pénzügyminisztérium]”

„…6 A készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése, készpénzhasználat súlyának csökkentése.
Elektronikus fizetés lehetőség kötelező biztosításának előírása nagy forgalmú és jellemzően nagy értékű termékek és szolgáltatások értékesítését végző kereskedelmi és szolgáltató egységekben. PM POS-telepítési program kiértékelése, további folytatás, kibővítés lehetőségének megteremtése

Feladat Határidő Felelős
a) Elektronikus fizetések elfogadásának ösztönzése fokozatosan, több lépcsőben – 2019. II. félév – PM
b) szektorokra és kereskedési méretekre vonatkozó kártyaelfogadás, elektronikus fizetés lehetőségének előmozdítása (pl. azonnali fizetés), szabályozási koncepció kialakítása – 2018. II. félév – PM
c) a vállalkozások közötti készpénzes fizetésre vonatkozó havi értékhatár csökkentése több lépcsőben – szabályozási koncepció kidolgozása, pozitív ösztönzőkkel – 2019. I. félév – PM (MNB-vel együttműködve)
d) a vállalati szektor szabályozási eszközökkel történő ösztönzése az elektronikus fizetési megoldások használatának előtérbe helyezésére – szabályozási koncepció kialakítása – 2019. I. félév – PM (más intézményekkel együtt)
e) Helyzetfelmérés a munkabérek és egyéb juttatások kifizetésének módjairól – 2018. II. félév – PM, KSH
f) állami intézmények és bizonyos méretet elérő gazdálkodó szervezetek esetében a munkabérek és egyéb járandóságok fizetési számlára utalásának ösztönzése, szabályozási koncepció kidolgozása – 2018. II. félév – PM (MNB-vel együttműködve, felkérés alapján)
g) állami intézményeknél az elektronikus fizetés lehetőségének megteremtése (POS terminálok telepítése, azonnali fizetés stb.) – szükség esetén szabályozási koncepció
készítése – 2018. II. félév – PM (MNB-vel együttműködve)
h) az állam felé irányuló fizetéseknél az elektronikus fizetési módok előtérbe helyezése – szükség esetén szabályozási koncepció elkészítése – 2018. II. félév – PM (az MNB-vel együttműködve)
i) Azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúrájának megvalósítása – 2018. december 31. – GIRO Zrt. (MNB-vel együttműködve)
j) A pénzforgalmi szolgáltatók csatlakozása az azonnali fizetési rendszerhez; az azonnali fizetési rendszer indulása – 2019. II. félév – GIRO Zrt. (MNB-vel együttműködve), pénzforgalmi szolgáltatók…[Cselekvési Terv]”

Forrás:
A lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégiához kapcsolódó első kétéves cselekvési terv; Pénzügyminisztérium; 2018. július 27.
A lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégiához kapcsolódó első kétéves cselekvési terv (2018-2019); (PDF)
Lásd még: Javítani kell a tanulók pénzügyi tudatosságán; Híradó.hu/MTI; 2018. július 27.