Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Hétpárti egyeztetés az önálló közigazgatási bíráskodásról

Szerző: 2018. november 12.No Comments

„Az Igazságügyi Minisztérium 2018. november 5-én hétpárti egyeztetést tartott az önálló közigazgatási bírósági szervezet felállításához szükséges legfontosabb törvényi szintű szervezeti, igazgatási és jogállási szabályokat magába foglaló törvénytervezetről.
A hétpárti egyeztetésen a parlamenti pártok közül az MSZP és a DK nem képviseltette magát. A találkozó célja a pártok véleményének megismerése, építő jellegű javaslataik megvitatása volt.

A benyújtás előtt álló törvénytervezet szerint a Közigazgatási Felsőbíróság székhelye Esztergomban lesz. A székhely kiválasztásának alapvető indoka, hogy az ügyek intézésének „Budapest-központúsága” csökkenjen. A kialakuló nyolc közigazgatási törvényszék a jelenleg hatályos közigazgatási perrendtartás szerinti kiemelt közigazgatási és munkaügyi bíróságok székhelyén működne.

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a jogszabály megalkotásával megbízott szakmai bizottság a munkát még nem zárta le, a minisztérium továbbra is nyitott a konstruktív javaslatokra. A vitás kérdésekben újabb szakmai egyeztetéstől sem zárkózik el, a politikai természetű vitára azonban a Parlamentben kerülhet sor.”

Forrás:
Hétpárti egyeztetés az önálló közigazgatási bíráskodásról; Igazságügyi Minisztérium; 2018. november 6.