Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Megalakul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ

Szerző: 2018. november 12.No Comments

„A szálláshely-szolgáltatásban meglévő szürkegazdaság visszaszorítását célozza a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ létrehozása, amely külföldi példákon alapul – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel. Arra reagáltak, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok módosításáról. Eszerint megalakítják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot, amelybe a szálláshelyek által kötelezően használandó digitális alkalmazásokon keresztül rendeződnének a szálláshely-szolgáltatás során keletkezett aggregált és deperszonalizált statisztikai adatok. Az új adattárolási rendszer kialakításához nemzetközi példák szolgáltak alapul, Európa számos országában működik hasonló gyakorlat.[Magyar Hírlap]”

„…A kormányzat közleménye szerint a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatos statisztikai adatokat ma a Központi Statisztikai Hivatalnak és a jegyzőknek kell megküldeni, utóbbinak az idegenforgalmi adó miatt papíron. Az ágazat digitalizációja azonban elkerülhetetlen. Ezért alakítanák meg a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot.

A hoteleknek, panzióknak a jövőben kötelező lenne használniuk azokat a digitális alkalmazásokat, amelyekkel rendeződnének „a szálláshely-szolgáltatás során keletkezett aggregált és deperszonalizált statisztikai adatok.” Ehhez nemzetközi példák szolgáltak alapul, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Európa számos országában működik hasonló gyakorlat, mint például Ausztriában, Németországban, Franciaországban vagy Horvátországban.

„Az országos statisztikai adatgyűjtést segítő informatikai rendszer nem friss hír a turisztikai szakma számára”, annak létrejöttét a rendszert megalapozó törvény szabályozza, közölték. A vendéglátásban az online pénztárgépek bevezetésével jelentősen sikerült fehéríteni az ágazatot, a cél a szálláshely-szolgáltatásban is a szürkegazdaság visszaszorítása, mivel a mostani nehezen ellenőrizhető, papíralapú adatszolgáltatás jelentős visszaélésekre és adóelkerülésre ad lehetőséget. „Ezt bizonyítja az is, hogy amikor a Kisfaludy Programban meghirdették az országos panziófelújítási pályázatot, hirtelen megugrott a bejelentett működő panziók száma.”[Index.hu]”

Forrás:
Megalakul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ; M. Orbán András; Magyar Hírlap; 2018. november 12.
Kormány: A szürkegazdaság visszaszorítása miatt kell a turisztikai adatszolgáltató; Joób Sándor; Index.hu; 2018. november 11.
A rendőrség és az idegenrendészet is láthatná a szállást foglalók adatait; Index.hu; 2018. november 8.
T/3375 A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény és kapcsolódó törvények módosításáról; Országgyűlés; 2018. november 6.