közigazgatás: magyar

Két héten belül hiánypótló pályázatokkal rajtolhat el a Magyar Falu program

Szerző: 2019. február 24.No Comments

„Májusig az összes felhívás megjelenhet a Modern falu programban, a várhatóan hatezer beérkező pályázat eredményeként mintegy négyezer támogatási szerződés készülhet.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által készített falutámogatási program adta a gerincét a Modern falu programnak. Ennek a keretösszege az idén 150 milliárd forint, amelyből 50 milliárd forint utak építését és javítását fedezi, 25 milliárd forintot a falusi CSOK-ra különítenek el (ennek részletei a következő hetekben derülnek majd ki). További 75 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy olyan fejlesztéseket valósíthassanak meg, amelyekhez uniós pályázati forrásokra nem számíthattak, ilyen például a ravatalozó felújítása, óvodák udvarának megújulása, belső utak és járdák építése, javítása.

Várhatóan két héten belül megjelennek az első pályázatok, és májusig az összeset kiírják – mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. Ma Magyarországon 2800 olyan település van, amelynek a lakosságszáma nem éri el az ötezer főt, ez az ország területének 75 százalékát érinti, ahol muszáj megtartani a népességet. Számítása szerint a 2800 település egyenként két-három pályázatot nyújthat be, így nagyjából hatezer pályázatot kell majd kezelnie az államkincstárnak. A beérkező pályázatok eredményeként négyezer támogatási szerződés készülhet. Várhatóan két-három év elteltével lesz látványos a pályázatok hatása és eredménye.

Schmidt Jenő szerint a programra az észak-magyarországi, a dél-dunántúli, a Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyei településeknek van a legnagyobb szükségük. Az agglomeráció sincs könnyű helyzetben, mivel nagyon gyorsan növekszik, egyre bővül a lakosságszáma, ezért hirtelen kell sok feladatot ellátnia és infrastruktúrákat kiépítenie. Valószínű, hogy 2020-ban olyan beruházásokra is lehet majd pályázni, amelyek a lakhatást, a megélhetést, valamint a helyi és a helyközi közlekedést támogatják – tette hozzá Schmidt Jenő. Úgy véli, az idei pályázatok során olyan beruházások valósulnak meg, amelyekre az elmúlt tíz évben nem volt pénzük az önkormányzatoknak. A célok eléréséhez és az eredmények megtartásához még tíz évig szükség lenne a Modern falu programra. Kiemelte, hogy a népesség megtartásához megélhetési lehetőségekre, lakhatásra és jó közlekedésre van szükség: például a rezsiköltségek csökkentésére napelemekkel, energetikai rendszerekkel. Továbbá legyenek helyben elérhető szolgáltatások, de ha mégis utazni kell a jó munkahelyért, az tömegközlekedéssel egyszerű legyen.”

Forrás:
Két héten belül hiánypótló pályázatokkal rajtolhat el a Modern falu program; Kotroczó Melitta; Világgazdaság; 2019. február 20.
Szerkesztői megjegyzés: A TÖOSZ elnöke (vagy az újságíró?) által Modern falu programnak nevezett kezdeményezés tulajdonképpeni elnevezése az idők során változatos pályát futott be: Modern falu program, Modern Falvak és Kistelepülések Program, Modern Falvak és Kisvárosok Program, Modern Falvak Program, Magyar Falu Program, Magyar Falu program. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára 2019. február 22-én Magyar Falu programról beszélt az MTI tudósítása szerint. Ezt tükröztettük a mostani bejegyzés címében.