Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Hagyomány és csúcstechnika – új épületben a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Szerző: 2019. március 10.No Comments

„Minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz, idézte Baross Gábor szavait az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületének átadása alkalmával. Győr az ország 8 kiemelt közigazgatási és munkaügyi bíróságának egyike, ahol tavaly 90 százalékkal emelkedett a beérkező ügyek száma, 81 százalékkal több ügyet fejeztek be, a két éven túli perek száma pedig 60 százalékkal csökkent – sorolta az eredményeket dr. Handó Tünde.

Az OBH elnöke hangsúlyozta: a magyar bíróságok bírálják el leggyorsabban a közigazgatási és munkaügyi pereket az egész Európai Unióban.

Ünnepi beszédében a bírósági szervezet elnöke a szervezet átalakítása kapcsán kiemelte: arra törekszenek, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet, ezért is jött létre az Átmenet Projekt, amely koordinálja az átállás folyamatát.

Dr Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesi feladatokkal megbízott államtitkára köszöntőjében leszögezte: a rendszerváltozás időszakához mérhető változáson megy át az igazságszolgáltatás, az új törvénykönyvek, eljárási törvények mellett mérföldkő lesz az önálló közigazgatási bírósági rendszer is, amely 1949-ig Magyarországon is külön működött. Völner Pál szerint a rendszerváltás nagy adósságát törlesztjük most ezzel. Hozzátette: az alkotmányos dialógusnak helye van a kormányzat és a bíróság között, de csak a bírói függetlenség megőrzése mellett.

Az államtitkár hangsúlyozta: a bíróságokba vetett közbizalom erősítése, megőrzése elsődleges.

A bírói illetmények emelése kapcsán elmondta: a minisztérium az Országos Bírósági Hivatallal karöltve dolgozik a béremelésen és a parlamenti ülésszak végén remélhetőleg már mindenki tudni fogja az illetményemelés mértéket.

Hozzávetőleg másfél év múlva új járásbíróság nyílik Győr-Moson-Sopron megyében – jelentette be köszöntőjében Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke. Csornán 1972-ben szűnt meg a városi bíróság, most azonban elkezdődött a jogszabályi háttér megalkotása, így csaknem 50 év után újra lehet helyi bíróság a településen.

A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületéről szólva elmondta: a szecessziós palota 1904-ben iparkamarai székháznak épült, és az elmúlt években használaton kívül állt. A 2200 négyzetmétere alapterületű épületben 31 szobát és 9 db tárgyalótermet alakítottak ki, az egyik közülük 150 fő befogadására alkalmas és ezzel a legnagyobb tárgyalóterem a térségben. A jövőben nagy létszámú tárgyalásokat a törvényszék és az ítélőtábla is tarthat majd az épületben. ”

Forrás:
Hagyomány és csúcstechnika – új épületben a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság; Magyarország Bíróságai; 2019. március 8.