Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Sikeres a digitális bíróság: nemzetközi piacon értékesíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) együttműködve

Szerző: 2019. április 20.No Comments

„Nemzetközi piacon értékesíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) együttműködve az utóbbi évek nagyszabású magyar igazságügyi informatikai fejlesztéseit, valamint a bírósági ügyvitel digitalizációjáról hazánkban felhalmozott tudást – erről szól az az együttműködési megállapodás, amelyet tegnap írt alá Szijjártó Péter, a tárca vezetője és Handó Tünde, az OBH elnöke.

A külügyminiszter az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta, már meg is van az első vevő, a hazai megoldásokat elsőként Srí Lanka igazságügyi rendszerének modernizációjánál hasznosítják majd egy 32 millió eurós, azaz több mint tízmilliárd forintos beruházás keretében. – Magyarország exportorientált ország, és 2014 óta minden évben új rekordot döntött a külkereskedelmi teljesítményünk – közölte Szijjártó Péter, aki szerint a gépkocsik, a gyógyszerek és a magyar gabona mellett olyan szellemi termékekkel is meg kell jelennünk a világpiacon, mint amilyen a digitális bíróság.

A sajtótájékoztatón Handó Tünde felidézte: a bíróságok néhány év alatt évtizedes fejlődésen mentek keresztül. Nagy hátrányt kellett ledolgozniuk, de 2016-ra már az Európai Bizottság által is elismerten az unió élmezőnyébe jutottak az elektronikus kapcsolattartás és a digitális átállás tekintetében. A jelentősebb fejlesztések közül kiemelte a 2019 márciusában elindult, saját fejlesztésű Bírósági Fizetési Portált. Ennek célja, hogy az ügyfelek a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségeiknek a lehető legegyszerűbb módon tehessenek eleget. Alig több mint egy hónap alatt százötvenmillió forintot fizettek be a portálon keresztül – jegyezte meg az OBH elnöke az alkalmazás népszerűségére utalva.

Beszélt továbbá a „Via Video” projektről, azaz a távmeghallgatási rendszer kialakításáról is, aminek az első, tavaly lezárult ütemében 72 tárgyalóteremben szereltek fel olyan berendezést, ami lehetővé teszi a bíróságok és a büntetés-végrehajtási intézetek valós idejű összekötését. Az elmúlt fél évben több mint ezerszer éltek a bíróságok a távmeghallgatás lehetőségével, amivel jelentős összegeket és időt takarítottak meg.”

Forrás:
Sikeres a digitális bíróság; Nagy Áron; Magyar Nemzet; 2019. április 18.