Skip to main content
közigazgatás: magyar

Magyary Zoltánra emlékeztek Tatán

Szerző: 2019. június 16.No Comments

„Idén is megtartották Tatán a Magyary Zoltán Emlékkonferenciát.
Az Öreg-tó partján megrendezett esemény a hagyományokhoz méltóan koszorúzással kezdődött, majd a Piarista Rendház épületében szakmai előadásokkal folytatódott.

Palich Etelka, a Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar elnöke elmondta: Magyary Zoltán katonacsaládba született, ami már gyermekkorában alapot szolgáltatott az elhivatottság területén, és ez későbbi pályafutását is döntően meghatározta – hangozott el a koszorúzás alkalmával.

A szakmai napon Dr. Bíró Attila a hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár a magyar közigazgatás hatékonyságának Európai Unióhoz való viszonyát ismertette, és az e- közigazgatás fontosságát. Dr. Kancz Csaba hangsúlyozta: Magyary Zoltán tanításait jelentősen meghatározta az ügyfélközpontú közigazgatás, a menedzserszemlélet, valamint az egységességre való törekvés – tette hozzá a kormánymegbízott.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei közgyűlés elnöke szólt arról, hogy Magyary Zoltán ápolásra, bemutatásra méltó értékeket hagyott számunkra, amelyekre minden évben megemlékezhetünk.

Michl József, Tata polgármestere Magyary Zoltán munkásságát emelte ki, aki a Tatai járáson keresztül mintát tudott mutatni arra, hogy egy város úgy működjön együtt a környező kisebb településekkel, hogy azokat támogassa, ne pedig elnyomja.

Borsó Tibor, a Népfőiskolai Társaság elnöke, az egyesület hagyományőrző és egyben újító tevékenységéről számolt be résztvevőknek. Michl József városvezető a bővülő Felsőoktatási Képzési Központról beszélt. Dr. Kis Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karának dékánja a közigazgatás jövőjéről tartott előadást.[Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal]”

„A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és Tata Város Önkormányzata szervezésében június 12-én rendezték az idei Magyary Konferenciát a Piarista Rendház épületében. Az esemény hagyományosan az Öreg-tó partján kezdődött, ahol megkoszorúzták Magyary Zoltán szobrát, majd ezt követően szakmai előadásokkal folytatódott.

A konferenciát már hosszú évek óta megrendezi a népfőiskola Magyary Zoltán születésnapjának hetében. Borsó Tibor a Népfőiskolai Társaság elnöke az esemény kapcsán úgy nyilatkozott: – Ilyenkor arról a közigazgatás tudósról emlékezhetünk meg, akinek a tanai, tudása máig élő és hasznosítható annak érdekében, hogy a kormányzást, a jogalkotást közelebb hozzuk az emberekhez. Minden tatai büszke lehet Magyary Zoltánra, akinek szellemi hagyatékára építve a népfőiskola egy hosszú távon működő közösséget tudott összekovácsolni, mely tovább viszi a névadó eszmeiségét, és programjain keresztül folyamatosan értéket közvetít – mondta el Borsó Tibor, aki a konferencián „Hagyomány és megújulás a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság tevékenységében” címmel tartott előadást.

Michl József polgármester a találkozón elmondta: – Magyary Zoltán Tata szülötteként olyat alkotott, amiből napjainkban és még a jövőben is sokat tanulhatunk. Munkássága kiemelkedő volt abban a tekintetben is, hogy képes volt önmagán túllépve széles körben, térségben gondolkodni: a Tatai járáson keresztül mintát mutatott arra, hogyan tud egy város úgy együttműködni a környező kistelepülések közösségeivel, hogy nagyságával, erejével ne elnyomja őket, hanem maga mellett, segítő társként erősítse. Hogy Magyary tapasztalatait, tudását hogyan hasznosítjuk, és hogyan követjük a példáját, annak bemutatására nagyon jó alkalom ez a konferencia – fogalmazott Michl József. A városvezető „Bővült a Felsőoktatási Képzési Központ Tatán” címmel tartott előadást a helyszínen.

A szakmai találkozón a piarista rendházban számos témát érintettek az előadók, többek között a közigazgatás jövőjéről, a magyar közigazgatás hatékonyságáról az Európai Unióhoz viszonyítva, valamint a megyei értékekről és dr. Kálmán Attila munkásságáról hallhattak az érdeklődők előadást.[Tata Város Hivatalos Honlapja]”

Forrás:
Magyary Zoltánra emlékeztek Tatán; Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal; 2019. június 14.
Magyary Zoltánra emlékezett a népfőiskola; Ábrahám Ágnes; Tata Város Hivatalos Honlapja; 2019. június 12.