Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Tartalmilag és külsőleg is megújult, okoseszköz-optimalizált felületet kapott az ÁSZ hivatalos webhelye

Szerző: 2019. augusztus 11.No Comments

„Mostantól okoseszköz-optimalizált felületen is elérhetőek az ÁSZ hivatalos honlapjának kétnyelvű tartalmai. Domokos László elnök személyes weboldala és az ÁSZ Hírportál modernizálását követően ez a harmadik számvevőszéki weblap, amely mobil és tablet felületen is felhasználóbarát módon hozzáférhető. Az online kommunikációs fejlesztési folyamat részeként a honlap címlapja is jelentősen megújult, helyet kaptak rajta a közösségi média funkciók, valamint változott a középső hírblokk tematikus felépítése is. A jövőbe tekintve a Számvevőszék összes internetes felületét érintő egységes mobilalkalmazás fejlesztése következhet.

Tartalmilag és külsőleg is megújult az ÁSZ hivatalos weblapja
A Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály 2018 negyedik negyedévétől folyamatosan felülvizsgálta a www.asz.hu felépítését, menürendszerét, valamint magyar és angol nyelvű tartalmait. A tavalyi esztendő korábbi szakaszában már a Jó gyakorlat szemináriumokat a Hírportál felületére költöztettük. A további megújulás eredményeképp számos dokumentumot frissítettünk, aktualizáltunk, valamint a struktúrát újragondolva még inkább közreműködünk a publikált anyagok teljes átláthatóságában és kereshetőségében.

Újragondoltuk az ÁSZ központi weboldalának okoseszköz-optimalizált magyar nyelvű címlapját, amelyen immáron a Számvevőszék sajtótájékoztatói, sajtóközleményei és a legfrissebb jelentéseiről szóló híradások, valamint a kiemelt jelentéseket tartalmazó hírek helyezkednek el. Praktikus módon a sajtóesemények csak az adott jelentkezési határidőig szerepelnek a kezdőlapon. Prioritást kaptak a közösségi média funkciók, így a Pénzügyi Szemle Facebook-oldala, az ÁSZ Youtube-csatornája és a számvevőszéki infografikák is. A korábban a honlap alsó harmadában elhelyezkedő Partnerek menüpont immáron az alsó menüsorból érhető el. Fontos megjegyezni, hogy a weblap optimalizálása során elkerülhetetlen volt a táblázatok megjelenítésének megújítása.

A számvevőszéki jelentések 1990-től évekre bontva érhetőek el, sorszám és a nyilvánosságra hozatal időpontja szerint rendezhetőek. Kialakítottuk az Archívum menüpontot, amelyben a korábbi évek megőrzendő tartalmait tároljuk, gyűjteményszerűen. A KKO a Minőségirányítási és Monitoring Osztállyal együttműködve részt vett az angol nyelvű adatbázis megújításában, amely az INTOSAI napirendjén is kiemelt jelentőségű minőségirányítás területéről gyűjt jó gyakorlatokat. További fejlesztéseinknek köszönhetően az ÁSZ sajtóközleményei és sajtótájékoztatói a Hírportál címlapján is megjelennek, közvetlenül a PSZO cikkei fölött.

A tizedével több mobilos felhasználó
2019 első félében közel 10 százalékkal többen böngészték okostelefonon az ÁSZ hivatalos weblapját, mint egy esztendővel korábban – a Google Analytics adatai alapján. Vélhetően ez az index egyre magasabb értéket mutat majd a Számvevőszék összes honlapját illetően. Köztudott, hogy az okoseszközök terjedése megállíthatatlan, egyre több információéhes fiatal használ mobil készülékeket.

Két nyelven elérhető az okoseszköz optimalizált platform
Az ÁSZ hivatalos holnapjának okoseszköz-optimalizált magyar és angol nyelven elérhető felülete hasonlóképp néz ki, mint a Hírportál reszponzív verziója, azaz a címlap és az aloldalak egyhasábosak, a menürendszer és a nyelvválasztás is megegyező felépítésű. Az intézményi logó és a színvilág inverz módon külön el a hírportálostól. A honlap akadálymentes verzióval is rendelkezik, hasonlóan az asztalihoz segítve ezzel a gyengén látó felhasználókat.

Mobilos platformon az ÁSZ jelenlegi arculatát tükröző, nemzeti színű színekkel szegélyezett fejléce alatt a Számvevőszék legolvasottabb weblapjára található hivatkozás, tőle jobbra a Pénzügyi Szemle Online Facebook-oldala érhető el. A Menüpontok feliratra kattintva baloldalról, fehér alapon sötétkék betűkkel ábrázolva tűnnek elő vertikálisan elrendezve a weboldal felső, oldalsó és alsó menüpontjai. A Keresés a honlap arculatával ellentétes megjelenítésű, célja a szembetűnő funkció hangsúlyozása.

Tabletre optimalizált verzióban a www.asz.hu nagyon hasonló megjelenésű az asztali platformhoz, attól mindössze annyiban tér el, hogy a hármas felosztású honlap legfontosabb, középső része jelenik meg hangsúlyosan.

Következhet a mobilalkalmazás fejlesztése
Az ÁSZ stratégiai célja a számvevőszéki munka hatékony társadalmi hasznosulása. Ennek érdekében céljaink között szerepel, egy a Számvevőszék összes internetes felületének főbb tartalmait összesítő mobilalkalmazás megalkotása. Az applikáción – terveink szerint – elérhetőek lesznek az ÁSZ főbb dokumentumai, a jelentések és az elemzések, az egyéb, törvényi működéshez nélkülözhetetlen közérdekű adatok, az ÁSZ Hírportál és a Pénzügyi Szemle összes cikke, valamint információk a szervezet elnökéről, Domokos Lászlóról. A felhasználók rendkívüli üzenet értesítéseket (push-üzenetek) kaphatnak a Számvevőszéket érintő kiemelt, rendkívüli hírekről, sajtótájékoztatókról, főbb eseményekről. Mindezt felhasználóbarát, modern formában.”

Forrás:
Okoseszköz-optimalizált felületet kapott az ÁSZ hivatalos oldala; Radócz Ákos; Állami Számvevőszék; 2019. augusztus 9.