Skip to main content
egészségügyinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Informatikai fejlesztés segít a siketeknek

Szerző: 2019. október 20.No Comments

„A fogyatékos emberek munkába állását informatikai fejlesztésekkel is érdemes támogatni – mondta tegnap Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a hallássérülteket segítő Kontakt tolmács­szolgálat fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón. A politikus a két éve indult és decemberben záruló, csaknem 1,4 milliárd forintos uniós projekt ismertetőjén hangsúlyozta, a kormány olyan fejlesztésekben gondolkodik, amelyekkel mind az akadálymentesítést, mind a munkába állást segíteni tudja. – Az informatika a legnagyobb és a legjobb segítség lehet a XXI. században a fogyatékossággal élő emberek számára – fogalmazott az államtitkár.

Az eseményen Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (­Sinosz)elnöke elmondta, hogy az uniós projektben a Sinosz mellett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, valamint az MTA Nyelvtudományi Intézete vesz részt. A politikus rámutatott, hogy az infokommuniká­ciós akadálymentesítés nélkül sem a siket és nagyothalló, sem pedig a látássérült emberek nem tudnak integrálódni a társadalomba.

A Kontakt szolgáltatás lényege, hogy egy alkalmazás segítségével siket és hallássérült ügyfelek jelnyelvi tolmács segítségét kérhetik munkanapokon 8–20 óra között, amihez mindössze egy tabletre és internetkapcsolatra van szükségük. Vészhívás esetén a nap 24 órájában rendelkezésükre áll a szolgáltatás.”

Forrás:
Informatikai fejlesztés segít a siketeknek; Magyar Nemzet; 2019. október 17.