gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Egyszerűbb beruházás-támogatási szabályokat kezdeményezünk az EU-nál

Szerző: 2020. április 5.No Comments

„Magyarország kezdeményezi, hogy a koronavírus-járvány elleni gazdasági védekezés eredményessége érdekében az Európai Unió tegye egyszerűbbé azokat a szabályokat, amelyek a beruházások állami támogatására vonatkoznak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videoüzenetében. Szijjártó Péter a közmédiának adott interjújában azt hangsúlyozta: a magyar gazdaságtörténelem legnagyobb, legjelentősebb gazdaságdinamizálási akciótervét készítik elő.

Szijjártó Péter közölte: csütörtök délelőtt tárgyalt erről Johannes Hahnnal, az Európai Unió költségvetési biztosával. Hozzátette: az Európai Unió szabályai rendkívül szigorúak a beruházások állami támogatásával kapcsolatban.

Magyarország azt kéri az Európai Uniótól, hogy hagyja a nemzeteket, hagyja a tagállamokat, hadd ösztönözzék szabadon a beruházásokat, ezáltal is támogassa őket a világjárvány gazdasági következményeinek lehető legjobb kezelésében – mondta.

Szijjártó Péter a megbeszélést követően a közmédiának nyilatkozva leszögezte: a világjárvánnyal szembeni védekezésnek az egyik legfontosabb frontvonala a gazdaság mentén húzódik.

Hozzátette: a világjárvány veszélyezteti a munkahelyeket, az országok gazdaságának növekedését. Éppen ezért gazdasági területen is védekeznünk kell a világjárvánnyal szemben, meg kell védenünk azokat a gazdasági eredményeket, amelyeket az elmúlt években elértünk és meg kell védenünk a magyar munkahelyeket – mondta. A miniszter hangsúlyozta: ezeket az eredményeket beruházásokon keresztül tudják megvédeni.

Fontos, hogy Magyarország továbbra is megőrizze azt a versenyelőnyét, amelyet az elmúlt években szerzett – fogalmazott Szijjártó Péter, ugyancsak fontosnak nevezve, hogy továbbra is Magyarország legyen a közép-európai térségben a legvonzóbb beruházási célpont. Ehhez a beruházások további támogatására van szükség, ennek jegyében készítjük elő a magyar gazdaságtörténelem legnagyobb, legjelentősebb gazdaságdinamizálási akciótervét – mondta.”

Forrás:
Egyszerűbb beruházás-támogatási szabályokat kezdeményezünk az EU-nál – videó; Magyar Nemzet; 2020. április 2.
Szerkesztői megjegyzés: A „state aid”-re vonatkozó szigorú szabályokról van szó.
„Az állami támogatás bármilyen előny lehet, amit a nemzeti hatóságok szelektív alapon nyújtanak a vállalkozásoknak. Ezért a magánszemélyeknek nyújtott támogatások vagy az összes vállalkozás számára elérhető általános intézkedések nem tartoznak e tilalom hatálya alá, és nem képeznek állami támogatást (a példák közé tartoznak az általános adóügyi intézkedések vagy a foglalkoztatási jogszabályok).” Lásd: What is state aid?; Európai Bizottság