Skip to main content
egészségügygazdaságinformatikaInternetjogközigazgatás: külföldön

A személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszert (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) fejlesztenek a koronavírus-járvány megfékezésére

Szerző: 2020. április 6.No Comments

„…Helge Braun a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban közölt interjúban kifejtette, hogy a túlterhelődés megakadályozásához az ellátórendszer kapacitását is tovább kell növelni, és javítani kell az úgynevezett kapcsolatkövetés hatékonyságát, vagyis gyorsabban és megbízhatóbban kell megállapítani, hogy egy fertőzött a fertőzőképesség kezdetétől kikkel került annyira közeli fizikai kapcsolatba, amely lehetővé tehette a vírus továbbadását.

Jelezte, hogy a kormány elképzelése szerint ebben az ügyben egy közös európai fejlesztésű alkalmazásra lehet támaszkodni.

Szavai szerint a berlini vezetés az úgynevezett személyes adatok biztonságát garantáló páneurópai kapcsolatkövető rendszerre (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing – PEPP-PT) építheti a járványügyi védekezés további lépéseinek egy részét. A még fejlesztés alatt álló rendszeren nyolc európai országban több mint 130 szakértő dolgozik, a résztvevő intézmények között van a német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI).

A második fő szabály a kapcsolatkövetést szolgáló digitális megoldások – például a PEPP-PT – használata…”

Forrás:
Biztató adatok Németországból; Demokrata; 2020. április 5.

„…Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT)

Lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan megszakítsuk a SARS-CoV-2 átvitelét egészséges emberekre, a fertőzésnek potenciálisan kitett emberek tájékoztatása révén. Nagy és nyitott európai csapat vagyunk. Szabványokat, technológiákat és szolgáltatásokat biztosítunk az országok és fejlesztők számára. Magunkénak valljuk a magánélet teljes megóvását biztosító megoldásokat. A jól tesztelt, teljes mértékben megvalósított közelségmérésre és skálázható háttérrendszer-szolgáltatásokra építünk. Megoldásunk lehetővé teszi a fertőzési láncok nyomon követését az országhatárokon átnyúlóan.

A PEPP-PT-t úgy hozták létre, hogy segítse a nemzeti kezdeményezéseket a használatra kész, jól bevizsgált és megfelelően kiértékelt mechanizmusok és szabványok biztosításával, valamint az interoperabilitás, a tájékoztatás és a szükséges működés támogatásával.

A PEPP-PT mechanizmusok alapvető jellemzői:

  • Jól kipróbált és bevált eljárások a közelség mérésére a népszerű mobil operációs rendszer és eszközök használatával.
  • Az adatvédelem, anonimizálás, GDPR-nek való megfelelés és a biztonság igényeinek érvényesítése.
  • Nemzetközi interoperabilitás a helyi fertőzési láncok nyomon követésének támogatására, még akkor is, ha egy lánc több PEPP-PT résztvevő országot érint.
  • Méretezhető háttér-architektúra és technológia, amely telepíthető a helyi IT-infrastruktúrával.
  • Tanusítási szolgáltatás, hogy biztosítva legyen a helyi PEPP-PT alkalmazások biztonságos és interoperabilis működése.

Referencia-megvalósításunk a Mozilla licencszerződés alapján érhető el…”

Forrás:
Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT); Pepp-Pt