Skip to main content
informatikaInternettechnika

Közösen fejleszt koronavírus-követő alkalmazást a Google és az Apple

Szerző: 2020. április 14.No Comments

„ A két óriásvállalat olyan fejlesztéssel állt elő, amely leegyszerűsítheti azt, hogy kiderüljön, kapcsolatba kerültünk-e Covid-19-fertőzöttel.

Együttműködésre lép a Google és az Apple, hogy segítsen a kormányzatoknak és egészségügyi szervezeteknek követni a koronavírus-járvány terjedését. A páros a következő hetekben azon dolgozik majd, hogy az androidos és iOS-es eszközök bluetooth-os átjárhatósága a lehető legjobb legyen, illetve később egy integrált kontaktkövető platform létrehozását is ígérik – írja a Hwsw. A technológia a cégek reményei szerint nagy lökést adhat a járvány megfékezéséhez kiemelten fontos kontaktkutatásnak, miután azzal széles körben követhető lesz, hogy a felhasználók hol, mikor és kivel kerületek közel egymáshoz.

A széles körű kontaktkövető platformot a Google és az Apple a mobilos rendszereikbe integrálnák, így annak használatához már nem kellene feltétlenül külön alkalmazásokat letölteni. Természetesen mindkét cég igyekszik hangsúlyozni, hogy miután nyomon követésről van szó, a személyes adatok védelme, illetve az átláthatóság kiemelt szempont a platform fejlesztésekor. Az adatok megosztása természetesen önkéntes alapon történik, a felhasználó beleegyezésével.

Az újítás lényege, hogy a bluetooth azt monitorozza, milyen más felhasználókkal kerültünk közeli kontaktusba, például ki ült le mellénk a buszon vagy állt a kelleténél közelebb a sorban. Ha a felhasználók közül valaki igazoltan megfertőződött, akkor ezt jelenti a rendszernek, ami értesítést küld azoknak a felhasználóknak, akik az elmúlt 14 napban a fertőzött személy közelében voltak, de lehet, hogy nem is ismerik egymást – magyarázza az Index.”

Forrás:
Közösen fejleszt koronavírus-követő alkalmazást a Google és az Apple; Infostart; 2020. április 12.