Skip to main content
egészségügyközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Bemutatták a német kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető alkalmazást

Szerző: 2020. június 21.No Comments

„Bemutatták kedden Berlinben a német szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus egy igazolt hordozójával.

A Corona-Warn App nevű új fejlesztés ugyan nem az első okostelefon-alkalmazás a koronavírus ellen, „de biztos vagyok benne, hogy a legjobb” – mondta Helge Braun kancelláriaminiszter.

Az alkalmazás letöltése és használata „kis lépés a felhasználónak, de nagy lépés a világjárvány elleni küzdelemben” – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy az alkalmazás adatvédelmi szempontból is kifogástalan, „adattakarékos” – a felhasználóról a lehető legkevesebb információt gyűjtő – módon működik és biztonságos, használata pedig teljesen önkéntes.

Az alkalmazás akkor riasztja a felhasználót, ha legalább 15 percen keresztül 2 méteres távolságon belül tartózkodott telefonjával egy olyan igazolt fertőzöttel, akinél ugyancsak volt okostelefon, rajta az alkalmazással, amelyben rögzítette, hogy pozitív eredményt mutat a koronavírus-tesztje. A riasztott felhasználó így tudhatja, hogy elkaphatta a vírust, és az értesülés arra sarkallhatja, hogy megvizsgáltassa magát. A remények szerint ez nagyban hozzájárul majd a fertőzési láncolatok megszakításához.

Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert, a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlsztő óriáscéget bízott meg a munka irányításával. A fejlesztésben részt vett egy sor további szereplő, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI).

A német sajtóban ismertetett szakértői vélemények szerint az alkalmazás akkor lehet sikeres, ha a lakosság számottevő része, lehetőleg a többsége használja. Az ARD országos köztelevízió egy június elején készíttetett közvélemény-kutatása szerint a Németországban élők 42 százaléka hajlandó letölteni és használni egy fertőzésveszélyre figyelmeztető okostelefon-alkalmazást, 39 százalék pedig nem hajlandó erre. A választókorú népességre reprezentatív országos felmérésben megkérdezettek 16 százalékának nincs okostelefonja, a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni…”

Forrás:
Bemutatták a német kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető alkalmazást; Hír TV/MTI; 2020. június 16.